Sanallista 27.4.2016

Paula Hagman-Puustinen

Tuusniemen alueseurakunnan vs.kappalainen

Olen puhunut teille tämän

Rukoussunnuntain evankeliumissa Jeesus opettaa rukoilemaan. Hän sanoo: ”Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha”. Kyllä – Jeesus on puhunut, mutta mehän sitä vasta haluammekin saada oman äänemme kuuluviin! Ihmiselle on annettu kuitenkin kaksi korvaa ja vain yksi suu. Siksikö, että kuuntelisimme enemmän, myös Jumalaa?

Jeesus sanoo myös: ”Totisesti, totisesti, mitä ikinä pyydätte Isältä minun nimessäni, sen hän antaa teille.” Jeesus on sitoutunut nimeensä. Hän on avannut meille tien Jumalan yhteyteen.

Rukous Jeesuksen nimessä merkitsee sitä, että kuuntelemme mitä Kaikkivaltias puhuu ja pyydämme uskoa, jolla voisimme vastaanottaa ne valtavat lahjat, jotka Hän on meille lahjoittanut. Siksi on turvallista liittää Jeesuksen nimi rukoukseen. Kirkkorukousten yleisiä päätössanoja ovatkin: ”Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta”.

Liian usein haluamme kuitenkin ensin itse puhua ja ilmaista mielipiteemme. Jumalaakin tekisi mieli käskeä: tee nyt niin kuin minä sanon! Mutta miten on sen Jumalan kuuntelemisen laita? Jumalan Sanan kuuleminen alkaa Raamatun avaamisella ja sen lukemisella.

Järjestys on tämä: Ensin puhuu Jumala, sitten vasta ihminen: ”Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman”. Rukous ei ole pelkkää puhetta Jumalalle, vaan keskusteluyhteyttä hänen kanssaan. Se on kuuntelemista ja hänen tahtonsa kysymistä. Mitä Herra haluat meille tänään sanoa? Mihin suuntaan haluat meitä ohjata?

Rukoussunnuntai

Joh. 16: 23–33

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:

”Totisesti, totisesti: mitä ikinä te pyydätte Isältä minun nimessäni, sen hän antaa teille. Tähän asti te ette ole pyytäneet mitään minun nimessäni. Pyytäkää, niin te saatte, ja teidän ilonne on täydellinen.”