Esirukous on lähimmäisen­rakkautta

27.4.2016

Teksti: Heli Haring

Kuva: Tuija Hyttinen

Esirukous on rukous toisen ihmisen, ihmisryhmän tai asian puolesta.

Se on kristillistä lähimmäisenrakkautta, jossa kannamme huolta toisista ihmisistä ja koko Jumalan luomakunnasta.

Kristillisten kirkkojen jumalanpalveluksissa on kirkon alkuajoista lähtien luettu esirukouksia kirkon, seurakunnan, papiston, valtakunnan ja sen hallitsijan, köyhien, sairaiden, leskien, orpojen, maailmanrauhan, sadon ja suotuisten ilmojen puolesta.

Vanhassa testamentissa esirukous oli etenkin profeettojen tehtävä. Uudessa testamentissa kehotetaan pitämään esirukouksia kaikkien ihmisten ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta tyyni ja rauhallinen elämä mahdollistuisi.

Huojennusta huoliin

Esirukouksia luetaan myös Kuopion eri seurakuntien jumalanpalveluksissa.

”Esirukouspyyntöjä tulee meillä Järvi-Kuopion seurakunnassa aika ajoin. Ei välttämättä joka jumalanpalvelukseen, mutta suhteellisen säännöllisesti kuitenkin”, Muuruveden aluepappi Eino Keihänen kertoo.

Hänen mukaansa pyyntöjen aiheet liittyvät muun muassa terveys- ja rahahuoliin sekä työttömyyteen.

”Sitten on ihan sellaistakin, että iäkkäämmät ihmiset pyytävät siunausta ja varjelusta lapsilleen ja lastenlapsilleen. Tai lapset puolestaan pyytävät rukoilemaan ikääntyneiden vanhempiensa pärjäämisen puolesta.”

Myös paikkakunnan ja maailman tapahtumat heijastuvat esirukouspyyntöihin.

”Jos lähiseudulla on tapahtunut jokin tragedia tai maailmalla isompi onnettomuus, saattaa esirukouspyyntöjen määrä aina silloin kasvaa.”

Monta kanavaa

Keihäsen mukaan muutaman kerran on sattunut niin, että joku esirukousta pyytänyt on tullut myöhemmin kertomaan saaneensa rukousvastauksen.

”Usein pyydetään jonkinlaista apua toiselle ihmiselle, ei niinkään itselle. Lienekö tämä tyypillistä meille suomalaisille.”

Esirukouspyyntöjä voi tehdä monen kanavan kautta. Nykyään on helppo laittaa oma pyyntö esimerkiksi sähköisesti seurakuntien nettisivujen kautta.

”Monissa kirkoissa on myös lippaita, joihin voi jättää paperille kirjoitettuja esirukouspyyntöjä. Ja aina voi tietenkin olla yhteydessä suoraan pappiin.”

”Esirukoukset luetaan jumalanpalveluksissa, jos niin on pyydetty. Niitä voidaan lukea myös viikolla rukouspiireissä.”

Monissa seurakunnissa järjestetään nykyään Tuomasmessuja, joissa esirukouksilla on merkittävä rooli.

”Pyyntöjä kerätään vielä itse messun aikanakin. Niitä luetaan ääneen tai sitten voidaan rukoilla hiljaisesti asian puolesta.”

Lue myös: Rukous lohduttaa ja rohkaisee