Jeesus tulee sydämeen lukkojenkin läpi

27.4.2016

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Sirpa Saarela

Kolmatta kertaa järjestetty Pysäkki -tapahtuma keräsi Alavan kirkolle noin 150 ihmistä. Hengellisen elämän päivillä oli teemana pääsiäisen salaisuus ja ylösnousemuksen ilo.

Piispa Jari Jolkkonen puhui pääsiäisen ja ehtoollisen salaisuudesta. Hän nosti puheessaan esiin ehtoollisen kahdeksan merkitystä, jotka ovat Kristuksen läsnäolo, Jumalan armo, yhteys, muistaminen, kiitos, uhri, uskon tunnustaminen ja vahvistaminen sekä esimaun ateria.

”Ehtoollinen on ennen muuta Herran läsnäolon ateria. Ehtoollisessa Kristuksen ruumis ja veri ovat todellisesti läsnä pyhitetyssä leivässä ja viinissä. Viettäessään ehtoollista seurakunta tulee osalliseksi syntien anteeksiantamisesta, armosta ja iankaikkisesta elämästä."

"Menneisyys on läsnä tässä ja nyt. Ehtoollinen ennakoi taivaan juhla-ateriaa, jota seurakunta viettää ehtoollisrukouksen sanoin: Yhdessä enkelien ja kaikkien pyhien kanssa. Seurakunta saa jo nyt esimakua Kristuksen ja hänen esikuntansa juhlailosta iankaikkisessa elämässä.”

Kaikki alkaa hiljaisuudesta

Dosentti Pauli Annala puhui pääsiäisen jatkuvasta merkityksestä. Lunastuksemme hetki tapahtuu ylimaallisessa ajattomassa ajassa. Se on kuin ikuinen nyt. Kun osallistumme ehtoolliseen, se sulkee sisäänsä kaikki ajat. Meidän on luovuttava jostain ajallisesta, jotta pääsemme osalliseksi ehtoollisen salaisuudesta. Ehtoollisella tulee todeksi kaikki se, mitä tapahtui silloin. Messussa on vain yksi aika ja se on Jumalan aika.

Annalan mielestä olemme usein niin innokkaita selittämään pääsiäisen mysteerin, että emme jaksa kuunnella, mitä Jumala puhuu. Emme kuule, mitä Sana haluaa meissä synnyttää.

Miten puhumme puhumattomasta? Kaikki alkaa hiljaisuudesta, jossa sielu käy keskustelua itsensä kanssa. Sanomattomuudesta pitää kuitenkin puhua. Sanattomuus on kirkossa taisteluhuuto. Kristus tulee ja raivaa tiensä sydämen lukkojen taakse ja valaistumme näkemään maailman uudella tavalla. Kristuksen todellisuus on uutta todellisuutta.

”Ennen kuin oli mitään, Jumala oli hiljaa ja kommunikoi Pojan kanssa Pyhässä Hengessä. Voimallisimmin puhumme Kristuksesta silloin, kun maltamme olla puhumatta hänestä. "

"Me emme tiedä, miten Jumala voittaa kuoleman, mutta sitä mysteeriä palvomme joka sunnuntai messussa. Pääsiäistä vietetään siis jokaisessa messussa. Jokainen ehtoollinen rakentaa seurakuntaa, koska se on yhteisöllinen. Jumala on läsnä meidän keskellämme”, painotti Annala.

Helsingistä saapunut Kaisa Kariranta tunnustautui Pauli Annala-faniksi. ”On ihana kuunnella Annalan esitystä paikan päällä, koska hänellä on niin voimakas vuorovaikutus kuulijoihinsa”.

Kuva: Minna Siikaniva