Kirkkokuoro pitää otteessaan

Kirkkokuoro pitää otteessaan

27.4.2016

Jouni Ortju

Olen Jouni Ortju, 50-vuotias kuopiolainen yrittäjä ja laulanut Alavan kirkkokuorossa hieman reilut 15 vuotta. Enpä olisi arvannut tuolloin 2000-luvun alussa, että olen vieläkin kuorossa mukana!

Palasin vuonna 1998 synnyinkaupunkiini Kuopioon 23 vuoden poissaolon jälkeen ja mietiskelin, että olisi hienoa löytää joku kiva harrastus. Ja nimenomaan sellainen, jossa voisi tehdä asioita porukalla, yhdessä. Liekö ollut johdatusta, sillä muistan edelleenkin hyvin elävästi, kun silmiini sattui ilmoitus, jossa oli hyvä otsikko:
”Laulattaako?”

Ilmoituksessa oli Alavan seurakunnan silloisen kanttori-kuoronjohtajan Keijo Matilaisen yhteystiedot. Asia unohtui joksikin aikaa, kunnes lehti tuli uudelleen vastaan.

Tällä kertaa päätin, että ainakin soitan sille kuoronjohtajalle ja tiedustelen, mitä homma tarkoittaa. Sovimme koelaulusta ja sen perusteella Keijo kysyi minua mukaan. En heti luvannut, vaan päätin pistäytyä ensin kuoron harjoituksissa vilkaisemassa, miltä kuoro vaikutti.

Tämänkin muistan elävästi: kurkistin Alavan seurakuntasalin ovesta sisälle ja ihmettelin, että missä se kirkkokuoro on, kun salissa näytti olevan suunnilleen minun ikäisiäni – silloin nuoria – laulajia! Tämä teki vaikutuksen ja astuin peremmälle. Sillä tiellä olen edelleen.

Olen jo vuosikausia ihastellut kirkon tekemää, vaikuttavaa musiikkityötä, joka jää mielestäni turhankin vähälle huomiolle osana kirkon toimintaa.

Tämä ”työmuoto” koskettaa Suomen tasolla vähintäänkin yli 10 000 harrastajaa, sillä pelkästään Suomen Kirkkomusiikkiliitossa oli jäsenyhdistyksiä vuonna 2014
kaikkiaan 550. Minussa herättää suurta kunnioitusta se kanttorien alias kuoronjohtajien aktiivinen ja ammattitaitoinen työ, jota he tekevät kuorojen parissa.

Ja vaikka musiikki on välillä menevääkin – gospelia, jopa poppia tai rokkia – ei se vie mitään pois Jumalan ylistämiseltä. Maailma muuttuu ja minusta meidän, jopa kirkonkin, on muututtava mukana. Tässä musiikilla voi mielestäni olla keskeinen rooli.

Jos siis millään tasolla olet miettinyt kuorolaulamista, tule ainakin kurkistamaan mitä siellä kuorossa tapahtuu – ties vaikka sinäkin jäät sille tiellesi.

Kirjoittaja on liikkeenjohdon konsultointipalveluihin
erikoistunut yrittäjä.