Ei pääsiäistä ilman munia

23.3.2016

Teksti: Heli Haring

Kuva: Tuija Hyttinen

Kananmunat kuuluvat olennaisena osana suomalaiseen pääsiäisenviettoon. Monessa lapsiperheessä munien maalaaminen on hauska pääsiäisperinne. Juhlapyhien herkkupöytä ei myöskään olisi mitään ilman kananmunia.

Siilinjärveläiset luomutilayrittäjät Hannu ja Marja Laitinen elävät nyt yhtä vuoden kiihkeimmistä sesongeista: luomumunat ovat haluttua tavaraa ja niitä tullaan hakemaan kauempaakin.

Paljonko munia menee pääsiäisen aikaan?

”Pääsiäisviikolla olemme yleensä myyneet noin 6000–7000 munaa. Kauppa alkaa kiihtyä jo pari viikkoa ennen pääsiäistä. Meillä on 3000 kanaa, joten tuotantoakin riittää kyllä.”

Oletteko joutuneet myymään ei-oota?

”Niin ei vielä ole päässyt käymään. Aika läheltä kuitenkin piti muutama vuosi sitten, kun lehdissä kirjoitettiin, että munapula uhkaa pääsiäisenä. Ihmiset ryntäsivät hädissään meille hamstraamaan munia ja samalla puhelin soi tauotta, kun lähialueen ruokakauppiaat kyselivät, että liikenisikö meiltä tuotteita heillekin myyntiin.”

Mikä on teidän perheen pääsiäisherkku?

”Pääsiäispöytään kuuluu ehdottomasti keitetyt kananmunat, jotka halkaistaan ja täytetään majoneesilla, katkaravuilla ja tillillä. Monet asiakkaat ovat kyselleet, että olemmeko jo itse kyllästyneet kananmuniin. Emme suinkaan, kyseessä on kuitenkin niin monipuolinen tuote, ettei siihen ihan äkkiä tympäänny.”

Mitä muuta luomutilalta löytyy?

”Kanojen lisäksi meillä on 150 Ylämaan nautaa. Kesällä kaikki eläimet ovat ulkona ja silloin monet lapsiperheet tykkäävät ostosten lomassa myös käydä katselemassa eläimiä. Viljelemme myös muun muassa luomukauraa, -ohraa ja -vehnää.”

Miltä näyttää maanviljelyn tulevaisuus?

”Itse olemme toistaiseksi pärjänneet, vaikka tulotaso onkin pudonnut. Monilla on todella rankkaa, ymmärrämme täysin viime aikojen traktorimarssit. Luotamme siihen, että luomu on tulevaisuutta. Kiinnostus luomua kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta.”