Elämän kaikki värit

23.3.2016

Teksti: Heli Haring

Kuva: Tuija Hyttinen

Kivi kiveltä -näytelmä valottaa, miten Kuopion tuomiokirkko on ollut mukana kaupunkilaisten elämässä 200 vuoden ajan.

Sota ja rauha. Ilo ja suru. Arki ja juhla. Tuomiokirkko on ollut monenlaisten tunteiden ja tilanteiden näyttämönä. Johanna Sorjosen käsikirjoittama ja ohjaama juhlanäytelmä kertoo kahdeksan erilaista tarinaa Tuomiokirkon historian varrelta.

”Tavoitteena on ollut mahdollisimman elävä tarina, joka kertoo siitä, mitä kirkko on merkinnyt tavallisille ihmisille eri aikakausina”, Sorjonen selvittää.

”Mukana on niin tragediaa kuin huumoriakin. Voisi sanoa, että tarinoista löytyvät elämän kaikki värit.”

”Yhdistävänä tekijänä tarinoissa on se, että niissä jokaisessa ihminen etsii jotain.  Kuka elämän tarkoitusta, kuka rauhaa, kuka Jumalaa.”

Pestuumarkkinoiden humua

Entisaikaan kirkossa saattoi olla aika värikäskin meininki. Tätä kuvaa hyvin näytelmän kohtaus pestuumarkkinoiden jumalanpalveluksesta.

”Kirkonmenot näyttivät 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa aika erilaisilta kuin nykyään. Sanan kuulemisen ohella kirkolla tavattiin tuttuja sekä vaihdettiin viimeisimmät uutiset ja juorut. Tämä kiehtoi minua ja siksi halusin näytelmään mukaan myös tarinan pestuumarkkinahumusta.”

Kuopion historian merkkihenkilöistä mukaan on päässyt itseoikeutetusti Minna Canth – asuihan hän Tuomiokirkon naapurissa.

”Canth oli riidoissa silloisen piispan kanssa. Molemmilla oli omat, jyrkät mielipiteensä, joista ei hevillä peräännytty. Siinä on nähtävissä tahaton yhtymäkohta tämän päivän pakolaiskeskustelun mustavalkoisuuteen”, Sorjonen pohtii.

Hän kertoo näytelmän herättäneen jo kiinnostusta kaupunkilaisten keskuudessa.
”Eräskin ihminen totesi hämmästyneenä, ettei kyseessä olekaan mikään Jeesus-näytelmä.”

Haastava näyttämö

Oman säväyksensä näytelmään tuo esityspaikkana oleva kirkkotila.

”Tuomiokirkko on hyvin haastava paikka näytelmälle, koska joka puolelta on pystyttävä näkemään esitys. Samalla se on ympäristönä myös kiinnostava.”

”Olemme ratkaisseet tilakysymyksen siten, että esitys tapahtuu pitkin kirkkoa eikä alttarin edustalla.”

Myös valaistus- ja äänimaailma on kirkossa aivan jotain muuta kuin teatterissa.

”Kirkkoa ei saa pimeäksi eli valaistuksella ei voi luoda tunnelmia. Kirkkosalin kaikuvuus taas asettaa omat vaatimuksensa äänenkäytölle.”

Näytelmän esittäminen kirkossa voi olla myös näyttelijälle houkutteleva kokemus.

”Ehdin jo kertaalleen kieltäytyä tarjotusta pestistä. Sitten luin käsikirjoituksen tarkemmin ja kiinnostuin sisällöstä. Myös kirkko esityspaikkana kutkutti”, harrastajateatterikuvioista näytelmän esiintyjäkaartiin mukaan tullut Jarkko Kumpulainen paljastaa.

Eri aikakausien musiikki rytmittää näytelmän tarinankerrontaa. Ohjelmaan kuuluu myös muutama yhteisvirsi yleisön kanssa.

Kivi kiveltä -näytelmä toteutetaan Kuopion kaupunginteatterin ja tuomiokirkkoseurakunnan yhteistyönä. Rooleissa nähdään Seija Pitkänen, Sari Happonen, Tarmo Valkonen, Jarkko Kumpulainen ja tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Anna Pöyhönen.

Puvustuksesta vastaa Savonia-ammattikorkeakoulun vaatetusmuotoilun opiskelijat, äänestä ja valoista Anne Salmi.

Ensi-ilta 7.4., seuraavat näytökset  9.4., 23.4., 28.4., 7.5. ja 19.5.

Liput 15 € teatterin lippukassalta tai Kuopio Infosta.
Ohjelma 10 € sivulaivoihin esityspäivänä Tuomiokirkon ovelta.