Yhteisvastuu todella auttaa paikan päällä

24.2.2016
Teksti: Kaija Vuorio
Kuva: KUA/Ville Asikainen

Rwamwanjan pakolaisleirin ammattikoulu Länsi-Ugandassa lähellä Kongon rajaa on nyt Yhteisvastuukeräyksen ulkomainen kärkikohde.

Rwamwanjassa on 60 000 kongolaista pakolaista. Heistä 120 onnekkainta pääsi joulukuussa 2015 aloittamaan ammattikoulun, jossa Kirkon Ulkomaanapu on sitoutunut kouluttamaan kahden vuoden aikana tuhat nuorta mekaniikan sekä rakennus-, hotelli- ja maatalousalan ammatteihin.

”Koulu antaa opiskelumahdollisuuden myös nuorille äideille”, kertoo Stephen Ssenkima, Kirkon Ulkomaanavun Ugandan ohjelmakoordinaattori.

Eniten tukea niin Rwamwanjassa kuin koko maailmassa tarvitsevat raiskauksista raskaaksi tulleet tytöt. Rwamwanjassa myös he pääsevät ammattikouluun. Tällä hetkellä puolet koulun oppilaista onkin tyttöjä.

Ugandaan alkoi tulla pakolaisia Kongosta vuonna 2012. Useimmat ovat väkivallan traumatisoimia ja perheensä, omaisuutensa ja tulevaisuutensa menettäneitä nuoria.

”Koulutus merkitsee toivoa, sillä koulutuksen antamia taitoja ei enää kukaan voi ottaa heiltä pois.”

Ugandassa on maailmanlaajuisesti mitattuna hyvin nuori väestö, sillä 70 prosenttia väestöstä on alle 25-vuotiaita. Maan nuorisotyöttömyysaste on maanosan pahimpia: 83 prosenttia. Se on pakolaistenkin suurin ongelma.

Kirkon Ulkomaanapu on ainoa taho, joka järjestää Rwamwanjan alueella ammattikoulutusta.

Pakolaisuus ei ole valinta

Ugandassa on 37 miljoonaa asukasta, ja se on ottanut vastaan jo lähes puoli miljoonaa pakolaista, lähinnä Kongosta, Etelä-Sudanista ja Burundista.

Stephen Ssenkima on seurannut suomalaista pakolaiskeskustelua ja on perillä pakolaistilanteesta Euroopassa. Se mitä tapahtuu Euroopassa, vaikuttaa Afrikkaan ja päinvastoin.

”Pakolaisia pitää tukea siellä, missä he ovat. He lähtevät liikkeelle kuvitellessaan, että Euroopassa on mahdollista saada parempi elämä. Se ei ole aina totta.”

Ssenkima korostaa, ettei kukaan valitse omalle kohdalleen pakolaisuutta. Ihmisyyteen kuuluu hädänalaisten auttaminen.

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia kanavoituu Kirkon Ulkomaanavun kautta ja jakautuu viiteen eri alueeseen. Ugandan lisäksi keräysvaroja käytetään myös pitkäjänteiseen kehitysyhteistyöhön Haitissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Lähi-idässä ja Myanmarissa.