Hyväksyvän rauhan äärellä

Hyväksyvän rauhan äärellä

24.2.2016
Teksti:
Anna Väätäinen, Sirpa Saarela, Laura Siponmaa ja Ulla Turunen.

Kuva: Seija Rytkönen

Hiljaisuuden iltoihin tullaan kuuntelemaan Jumalaa, toisia ja itseä.

Hiljaisuuden taloa riisutaan. ”Haikeus, samalla kiitollisuus siitä, mitä saa purkaa. On rakennettu yhdessä kuusi rukousalttaria ja etsittiin niihin paastonajan tekstejä. Tuntuu, että ne annettiin löytää”. Näin illan emäntänä toiminut Ulla Turunen kertoilee tunnelmiaan pöytäliinaa viikatessaan. Hän on mukana Hiljaisuuden talo -illoissa kaipuusta hengelliseen yhteyteen. Tämäkin ilta tuntuu puhuvan Jumalan antamista arjen siunauksista.

Koko ilta on rukousta

Ilta rakennetaan yhdessä. Ihmiset saavat palvella eri lahjoillaan mahdollistaakseen puitteet: tilan koristamista, suolakurkkujen tuomista yhteiseen teepöytään tai musiikin lahjan jakamista. Oikeastaan koko ilta on rukousta, alkaen iltateen keitosta, leivänleikkuusta ja rukousalttarien rakentamisesta. Myös tiskaaminen voi olla illan hengellinen huippukohta. Rukouksen henki kantaa siihen asti, kun viimeinen sulkee oven.

Luottamuksen ilmapiiriä avoimessa yhteisössä luodaan kierroksella, jossa jokainen voi sanoittaa, mistä tulee. Saa jakaa sen, minkä haluaa.

”Se oli kuin kotiintulo; rauhaan, turvaan ja omien luo. Olemme siellä kuin lähteellä Jeesuksen kanssa, Jumalan valossa vailla tulkintaa. Se on hyvin vapauttavaa ja rauhoittavaa. Tärkeintä illoissa on hyväksyvä rauha, Pyhän Hengen käsinkosketeltava läsnäolo, pyhä hiljaisuus ja läsnäolijoiden rakastava kunnioitus toisiaan kohtaan”, Merja Näresalmi luonnehtii kokemustaan.

Kerran kuukaudessa

Iltoihin tullaan kuuntelemaan Jumalaa, toisia ja itseä. Saa olla juuri niin aikuinen ja syvällinen, kevyissä ajatuksissa tai rosoinen kuin on. Kukaan ei selitä toisen jumalasuhdetta eikä arjen elämää. Jokainen saa sanoittaa itse omaa kokemustaan Jumalasta, muiden kommentoimatta. Kukin on yksin Jumalan edessä, samalla yhdessä toisten kanssa. Illoissa liikutaankin hienovaraisesti yksinäisyyden ja yhteisöllisyyden välillä, ihmetellen yhdessä Pyhän Kolmiyhteisen Jumalan läsnäoloa elämässä.

Hiljaisuuden talo -illat syntyivät prosessista, jota elettiin Hiljaisuuden talon valmistamiseksi toukokuussa 2013 järjestetyille Kuopion Kirkkopäiville. Nykyään yhteyden, hiljaisuuden ja rukouksen äärelle kokoonnutaan kuukausittain.

Hengähdä Pysäkillä

Alavan kirkolla 9.–10.4.2016 järjestettävä Pysäkki on valtakunnallinen tapahtuma hengellisen elämän kysymyksistä kiinnostuneille. Hiljaisuuden talo on mukana yhtenä kanavana, jossa etsitään yhteisöelämää talon rukouksen äärellä. Uskon ihmettä voi Pysäkillä tutkistella myös bibliodraaman, rukousmaalauksen tai meditatiivisen liikkeen kautta.

Yksi päävieraista on dosentti Pauli Annala San Damianon fransiskaanisesta, yksinkertaisuudessa elävästä yhteisöstä.

Tyytymättömyys elämään johtuu Annalan mukaan osaltaan siitä, ettei ihminen löydä ketään, jolle ilmaista kiitollisuutensa. Messu tarjoaa tähän tilaisuuden.

”Voimme kantaa kaikkeuden Herran eteen oman uhrimme, arkisen työmme, ja rukoilla, että arkiset ponnistuksemme muuttuisivat hengelliseksi leiväksi ja juomaksi”, Annala toteaa.

Tulevan pääsisäisilon odotus kannustaa kilvoittelemaan arjessa.

Kaksi viikkoa pääsiäisestä on otollinen viikonloppu viivähtää teeman Läpi lukkojenkin äärellä. Pysäkki sisältää myös kaikille avoimia tilaisuuksia.

Molempien päivien messujen lisäksi avoin on lauantain kello 15.30 tilaisuus ”Herra Jeesus tulla voi” - hengellisten aarteitten äärellä. Siinä keskustelua johdattelevat piispa Arseni ortodoksikirkosta, kirkkoherra Francesco Garcia katolisesta kirkosta sekä piispa Jari Jolkkonen. Tervetuloa myös lauantai-illan kello 19.30 rukoushetkeen.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja:
sakasti.evl.fi/pysakkipaivat

Tapahtuman järjestäjinä ovat Hiljaisuuden Ystävät ry, Kirkkohallitus, Kuopion hiippakunta, Alavan seurakunta, Kuopion seurakuntayhtymä ja Seurakuntaopisto/Agricola.

Lisätietoja Terhi Paananen, Kirkkohallitus/KJY, **@**, puh. 050 301 9268