Uskon siemen kasvuun pyhäkoulussa

Uskon siemen kasvuun pyhäkoulussa

24.2.2016
Teksti ja kuva: Mirka Karhunen

Lapsellakin on oikeus pyhään hetkeen ja Jumalan kohtaamiseen omalla tavallaan.

Pyhäkoulunopettaja Eeva Savolainen asettelee puunukkeja pahviseen arkkiin. Mukaan mahtuu myös liuta leikkieläimiä. Pyhäkoulun aiheena on Nooan arkki. Pyhän hetken jälkeen testiin joutuvat Savolaisen rakennustaidot. Kelluuko ihmisiä ja eläimiä täynnä oleva Nooan arkki? Arkin nuket ja monet muut pyhäkoulun rekvisiitat hän on saanut perintönä anopiltaan Leena Savolaiselta, joka on miniänsä tavoin kasvanut pyhäkoulun ympäröimänä ja toiminut aikaisemmin Siilinjärven seurakunnassa pyhäkoulunopettajana ja pyhäkoulusihteerinä.

”Se on ollut läsnä koko ikämme. Pyhäkouluun on kasvanut, kun se on ollut luonnollinen osa elämää aivan lapsesta saakka”, toteavat Savolaiset yhteen ääneen.

Siilinjärvellä pyhäkoululla on vahvat perinteet. Vielä 1990-luvulla alueella toimi parikymmentä pyhäkoulua ja opettajia oli lähes 30. Leena Savolaisen omien lasten ollessa pieniä oli hänelle hyvin luontevaa toimia pyhäkoulunopettajana.

Parhaimmillaan Raamatun kertomuksia oli kuulemassa parikymmentä lasta.

”Usein sunnuntaisin oli tupa täynnä lapsia. Omien lasten lisäksi myös lasten kaverit osallistuivat pyhäkouluun. Olihan se vilinää ja vilskettä”, Savolainen naurahtaa.

Uskon löytämisen riemu

Eeva Savolainen aloitti pyhäkoulujen pitämisen muutama vuosi sitten, kun omat lapset ja lapsuuden muistot toivat kaipuun pyhäkoulutoimintaan.

”Uskon, että lapsellakin on oikeus pyhään hetkeen ja Jumalan kohtaamiseen hänelle ymmärrettävällä tavalla. Pyhäkoulu suo lapselle tämän mahdollisuuden, jolloin uskon siemenellä on mahdollisuus lähteä kasvamaan”, Savolainen kertoo

Tunnin mittaiseen pyhäkouluun kuuluvat kiinteästi rukouksen ja Raamatun tarinan käsittelyn lisäksi leikki sekä kahvihetki. Tärkeää on aiheiden käsittely turvallisessa, rakastavassa ja armollisessa ilmapiirissä.

”Pyhäkoulu ei saa olla tylsää vaan siellä täytyy olla läsnä uskon löytämisen riemu! Näen, että uskoa ei voi siirtää toiselle”, Savolainen kertoo ja toteaa, että jokaisen on oltava etsijän paikalla, jotta saa tulla Jumalan löytämäksi.

Pyhäkoululle on paikkansa

Siilinjärven pyhäkoulutoiminta on hiipunut sen kulta-ajoista. Nykyisin seurakunnalla on kolme aktiivisesti toimivaa pyhäkoulua. Pyhäparkki kokoontuu sunnuntaisin jumalanpalveluksen aikaan Siilinjärven kirkon kellarissa. Parikymmentä vuotta toiminut kouluikäisille tarkoitettu arkipyhäkoulu Arkkis kokoontuu maanantaisin.

Alueen Perhepyhäkouluun pääsee Pyylammilla Eeva Savolaisen luona sunnuntaisin kerran kuukaudessa. Kutistuneesta määrästä huolimatta Leena ja Eeva Savolainen näkevät pyhäkoulujen tulevaisuuden valoisana.

”Kyllä pyhäkoulua tarvitaan ja sille on aina paikkansa lasten hengellisen kasvun tukemisessa. Pitäisi vaan löytää lisää keinoja, joilla saada asiasta tietoa myös vanhemmille.”

On aika testata arkin kelluvuus. Eeva Savolainen laittaa Nooan arkin ammeeseen, johon hänen poikansa Oiva kaataa kastelukannulla vettä. Lapset ja aikuiset ovat kokoontuneet ammeen ympärille. Ammeen täyttyessä myös jännitys tiivistyy. Kyllä… arkki kelluu!