Hyvän fiiliksen muskari

24.2.2016
Teksti: Heli Haring
Kuva: Tuija Hyttinen

Kallaveden seurakunnan taaperoikäisten muskari on saavuttanut lyhyessä ajassa suuren suosion.

Musiikki on asia, joka vetoaa jo aivan pieniin vauvoihinkin. Ei siis mikään ihme, että Petosen seurakuntatalolle kokoontuneet 1–2-vuotiaat äiteineen ovat innoissaan, kun muskarin ensitahdit polkaistaan käyntiin.

”Täällä oottaa kaverit, paikka tää on muskari”, kanttori Mari Vuola-Tanila laulattaa porukkaa.

Muskarissa ollaan rennosti. Seurakuntasalin lattialle on levitetty värikkäitä pehmusteita, joiden päällä on mukava istua tai välillä vaikka pötkötellä. Muutamat lapset päättävät lähteä kesken laulun tutkimusretkelle: erityisesti urut ja virsikirjat kiinnostavat.

Hatut saavat kyytiä

Muskari kestää noin kolme varttia ja sen aikana ehditään niin laulaa, tanssia kuin soittaa mielikuvitusinstrumenttejakin.

”Ei haittaa vaikka ette olisi vielä tänä talvena ehtineet hiihtää tai luistella. Täällä muskarissa voimme yhdessä niitä harrastaa, eikä siihen tarvita edes lunta”, Mari rohkaisee lapsia ennen talviaiheisten laulujen ja leikkien alkamista.

Riemu repeää viimeistään hattutanssin aikana. Lapsille puetaan päähineet, Mari soittaa pianoa ja kun soitto lakkaa, heitetään hatut ilmaan. Lentävät hatut saavat aikaan ilonkiljahdusten kuoron.

Minna Tirkkonen on käynyt Isla-tyttärensä kanssa muskariryhmässä viime syksystä saakka.

”Isla täytti syyskuussa vuoden eikä osannut kävellä vielä silloin, kun muskari alkoi. Nykyään hän tykkää tutkia täällä kaikki paikat”, Minna nauraa seuratessaan tyttärensä touhuja.

”Täällä on ollut tosi mukava käydä. Kiva, kun paikalla on muitakin yhtä pieniä lapsia. Kaikki ymmärtävät, jos lapset eivät malta pysyä yhdessä kohtaa tai aina välillä joku itkee. Saa samalla myös vähän vertaistukea toisilta äideiltä.”

Minna kertoo huomanneensa, että kokoontumisissa lapset nauttivat kovasti musiikista.

”Laulut ja leikit tempaavat pikkuiset mukaansa. Ja Marihan on vetäjänä aivan mahtava, aina niin aurinkoinen.”

Sisäänheittäjä seurakuntaan

Muskaritoiminta käynnistyi Petosen seurakuntatalolla viime syksynä.

”Muskari on ollut pitkäaikainen haaveeni, mutta aikaisemmin työaikani ei antanut myöten tällaisen käynnistämiselle”, Mari Vuola-Tanila kertoo.

Tilausta toiminnalle kyllä on ollut, sillä 1–2-vuotiaiden ryhmä on täynnä.

”Kallaveden seurakunnan alueella on hyvin paljon lapsiperheitä ja seurakuntien järjestämät muskarit ovat olleet todella suosittuja myös muualla Suomessa.”
Mari kokee, että muskari toimii sisäänheittäjänä seurakuntaan.

”Olen tavannut muutamia muskarilaisia meidän perhemessuissa. Kun on osallistuttu yhdenlaiseen toimintaan, kynnys lähteä mukaan muihinkin seurakunnan tapahtumiin ehkä madaltuu.”

Kokoontumisissa on Marin mukaan varattu aina aikaa myös juttelulle.

”Sekin on pikkulapsiarjen keskellä eläville vanhemmille tärkeää.”

”Tarkoitus on luoda hyvää fiilistä kaikille ja antaa lapsen kanssa tulleelle vanhemmalle pieni hengähdyshetki. Monille on luksusta, kun joku muu ottaa välillä vetovastuun lapsen leikittämisestä.”

Petosen seurakuntatalolla pyörii myös kuvismuskari 0–1-vuotiaille vanhempineen. Ryhmässä on vielä tilaa.

Kirkkomuskareita järjestetään myös Maaningalla ja Siilinjärvellä 3-6-vuotiaille sekä Riistavedellä 0–3-vuotiaille.