Mitä se design oikein on?

Lähikuvassa

Mitä se design oikein on?

24.2.2016
Teksti: Heli Haring
Kuva: Tuija Hyttinen

Muun muassa tähän kysymykseen tuo lisävalaistusta Design Week Kuopio -tapahtuma 18.–24. huhtikuuta. Tuolloin ympäri kaupunkia on tarjolla erilaisia näyttelyitä, seminaareja, myyntitapahtumia ja työpajoja.

Ensimmäistä kertaa Kuopiossa lanseerattavan tapahtumaviikon taustalta löytyvät muotoilun ja arkkitehtuurin läänintaiteilija Anu Muurinen sekä muotoilija ja taiteen maisteri Laura Pakarinen.

Yhteistyökumppaneina ovat muun muassa Kuopion kaupunki, Rouvasväenyhdistys, Taiteen edistämiskeskus ja Savonia-muotoilu.

Mistä syntyi idea designviikkoon, Anu Muurinen?

”Monessa muussa kaupungissa on vastaavanlaisia viikkoja järjestetty jo usean vuoden ajan. Viimeisimmäksi sellainen saatiin Mikkeliin. Miksipä siis ei myös Kuopioon, täällähän on kuitenkin pitkät muotoiluperinteet.

On tärkeää antaa myös muotoilualan opiskelijoille signaalia, että Kuopiossakin on niin sanotusti hyvää pöhinää. Ei siis tarvitse heti valmistumisen jälkeen hypätä etelään vievään junaan.”

Miten pitkän hauduttelun tulos tämä on?

”Kun aloitin läänintaiteilijana kaksi vuotta sitten, kirjattiin designviikko mukaan hankesuunnitelmaan. Varsinaisesti asia konkretisoitui viime syksynä, kun istuimme Lauran kanssa alas, otimme kalenterit esiin ja päätimme ajankohdan tapahtumalle. Sitten piti vain ryhtyä hommiin. Perustimme myös tapahtumaa varten Itä-Suomen Muoto -yhdistyksen.”

Mitä designviikolta toivotaan?

”Tavoitteena on tarjota verkostoitumismahdollisuuksia. Alueelta löytyy muotoilun osaamista hyvin laajalla skaalalla ja todella lahjakkaita tekijöitä, mutta heistä ei välttämättä tiedetä mitään. Toivomme, että yritykset löytäisivät yhteistyökumppaneita muotoilijoista. Esimerkiksi ravintola voi vaikkapa tilata muotoilijalta astias­ton.
Haluamme niin ikään tehdä tutuksi palvelumuotoilua, joka ei vielä ole oikein lyönyt läpi Kuopiossa. Yleisölle viikko toivon mukaan tarjoaa inspiraatiota, hienoja elämyksiä ja antaa mahdollisuuden tutustua alan ihmisiin.”