Missä olet, tulevaisuuden soihdunkantaja?

Kannanotot

Missä olet, tulevaisuuden soihdunkantaja?

24.2.2016
Juuso Happonen

Olen jo jonkin aikaa odottanut, että tässä historiallisessa kansainvaelluksen hetkessä joku kansakunnan johdosta näyttäisi tietä tulevaan, nostaisi ”luottavin mielin katsomisen” -soihdun esiin.

Menee 5, 10 tai 15 vuotta tästä eteenpäin. Osa turvapaikanhakijoista on kotiutunut ja jää tänne pysyvästi. Kun kriisialueiden tilanne rauhoittuu, osa lähtee takaisin perheineen ja alkaa rakentaa maata.

Kun siellä rakennetaan, tarvitaan kansainvälisiä suhteita. Ja meillä on hyvät suhteet täällä oleskelleiden kautta – jos vain rakennamme suhteet heihin. Siellä tarvitaan työtä ja tietotaitoa myös meiltä, joten se on mahdollisuus ulkomaankaupallemme. Tämä on vain yksi positiivinen tulevaisuudennäkökulma, jonka toivoisin nostettavan esille. Inhimillisen hädän lieventäminen ja auttaminen ovat logiikassani tämän edellä. Silti katsantokantaa on mielestäni laajennettava myös tulevaisuuden yhteistyön ja kansainvälisen kaupan näkemiseen.

Jo tätä ennen maahanmuuttajat ovat ehtineet rikastuttaa perisuomalaista ja eristyksissä ollutta yhtenäiskulttuuriamme monella tavalla. Yksi hyvä esimerkki on YLE:n A-studiossakin esiintynyt 80-vuotias nainen, jonka henkilökohtaisena avustajana tunnin päivässä työskentelevä irakilaismies toimii Kirkkonummen kunnan palkkaamana. Pankit eivät myönnä pankkitiliä pakolaiselle, mutta miehen asenteella sekään ei haittaa, kunhan vain pääsee tekemään jotain työtä ja ulos vastaanottokeskuksesta.

Erittäin kannatettavaa ja kadehdittavaa positiivisuutta, jota meistä suomalaisista saa kalliiden konsulttien ja sparraajien avulla kaivaa esiin.

Missä olet sinä soihdunkantaja? Rauhanrakentaja?

Kirjoittaja on esiintyvä taiteentekijä, kouluttaja ja tuottaja, TM.