Kirkon auttamistyötä arvostetaan

Kirkon auttamistyötä arvostetaan

24.2.2016
Minna Siikaniva

Kirkkoon liityttiin viime vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin, niin myös Kuopiossa. Kirkon tutkimuskeskus selvitti 2015 suomalaisten syitä kirkkoon kuulumiseen sekä kirkosta eroamiseen osana Gallup Ecclesiastica -kyselyä. Tärkeimmäksi kirkkoon kuulumisen syiksi mainittiin kirkon auttamistyö ja kulttuurihistoriallisen perinnön ylläpitäminen sekä kirkolliset toimitukset. Sen sijaan kirkon opettama usko ja oman henkilökohtaisen uskon vahvistuminen ovat merkityksellisiä vain alle puolelle jäsenistä.
Se, ettei koe itseään uskonnolliseksi ihmiseksi, on noussut merkittävimmäksi kirkosta eroamisen syyksi. Lähes yhtä moni ilmoittaa ratkaisevaksi syyksi sen, ettei usko Jumalaan.

Erimielisyys kirkon päätöksien tai kannanottojen suhteen ja pettymys seurakunnan toimintaan ovat myös nousseet aiempaa merkittävämmiksi kirkosta eroamisen syiksi. Nämä asiat ovat saaneet eroamaan sekä alle 25-vuotiaita että yli 65-vuotiaita. Kirkon suvaitsemattomuus vähemmistöjä kohtaan on ollut selvästi useammin eroamisen syynä kuin liika suvaitsevuus.

Kallaveden seurakunnan pappi Petteri Hämäläinen osallistui ystävänpäivänä häätapahtumaan ja keskusteli siellä monen tulevan avioparin kanssa. Ilahduttavan moni pari oli päätynyt kirkolliseen vihkimiseen. Muutama pari aikoi liittyä kirkkoon takaisin. Hämäläisestä tuntui, että suhtautuminen kirkkoon oli positiivinen, vaikka hieman arastellen pappia lähestyttiin. Kun keskustelun alkuun päästiin, kysymyksiä alkoikin tulla enemmän.

Hämäläinen sanoitti hienosti kirkkoon kuulumisen merkityksen: ”Ei ole niin tärkeää, mitä kaikkea itse saa kirkon jäsenyydestä juuri nyt. Oikeastaan on paljon merkittävämpää, että kuulumalla kirkkoon auttaa muita”.

Kirkko tekee paljon hyvää työtä muun muassa lasten, nuorten, vanhusten ja kaikista hädänalaisimpien ihmisten parissa. Koskaan ei voi tietää, milloin tarvitsee apua itse. Seurakunnan rukous kantaa myös silloin, kun oma usko on heikko.

Vietämme parhaillaan paastonaikaa, joka alkoi tuhkakeskiviikosta ja kestää pääsiäisyöhön saakka. Tähän paastonaikaan sopivat Jeesuksen sanat: ”Autuaampi on antaa kuin ottaa”.