Albumien aarteet arkistoon

Teksti ja kuva: Olli Viitaniemi

Kuvia Tuomiokirkossa vietetyistä perhejuhlista
kerätään museon kokoelmiin.

Ensi keväänä Kuopion kulttuurihistorialliseen museoon pystytetään Tuomiokirkon 200-vuotisjuhlanäyttely. Näyttelyn rakentamista silmällä pitäen on 22.1.2016 saakka käynnissä Kotikirkko-dokumentointihanke, jossa kerätään video- ja valokuva-aineistoa Tuomiokirkossa vietetyistä kaste- ja vihkitilaisuuksista, konfirmaatiomessuista tai vaikkapa koululaiskirkoista.

Kerätystä aineistosta koostetaan osaksi näyttelykokonaisuutta n. 60 valokuvan kuvasarja, joka esittelee Tuomiokirkkoa kuopiolaisten kotikirkkona. Samalla kaikki kerätty uusi aineisto digitoidaan ja talletetaan pysyväksi osaksi museon kokoelmia mahdollista myöhempää käyttöä varten.

”Vanhimmat kuvat Tuomiokirkosta ovat 1880-luvulta, mutta museon kokoelmien jatkoksi pyydetään nyt ihan kaiken ikäisiä kuvia”, kertoo dokumentointihankkeesta vastaava museon intendentti Pekka Kankkunen.

Ensimmäisten joukossa dokumentointihaasteeseen tarttuneille Pirkko-Liisa ja Kari Piiroselle Tuomiokirkko on tullut rakkaaksi mm. molempien rippikirkkona ja heidän itsensä sekä heidän kahden lapsensa vihkikirkkona.

”Aiemmin kuvia otettiin kyllä vähemmän kuin nykyään”, Pirkko-Liisa muistelee vuoden 1964 hääkuviensa äärellä ja harmittelee: ”Rippikuviakin meistä on otettu, mutta ne ovat hautautuneet jonnekin laatikon pohjalle”. ”Eiköhän me vielä ne rippikuvatkin jostain löydetä”, Kari innostuu.

Jouluvalmisteluiden ohessa kannattaakin nostaa syrjään vanhat kuva-aarteet ja tutkia niitä pyhien aikaan vaikkapa jouluvieraiden kanssa.

Lahjoitettavan aineiston ottaa vastaan ja digitoi intendentti Pekka Kankkunen. Aineiston liittäminen museokokoelmaan edellyttää suostumusta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä, minkä takeeksi aineiston luovuttajalta pyydetään allekirjoitus suostumuslomakkeeseen.
Vaivan palkaksi museo tarjoaa alkuperäisaineiston palauttamisen yhteydessä cd-kopion korkealaatuisesti digitoiduista kuvista.

Lisätietoja:
puh. 044-7182617