Sanallista 27.1.2016

Markku Virta
Pappi, perheneuvoja

Siunattu valo

Kynttilänpäivänä siunattiin ennen vanhaan kaikki kirkkovuoden kynttilät. Kynttilä symboloi jumalallista kirkkautta, joka Kristuksessa tuli maailmaan. Kyse ei ole ainoastaan valosta, niin kuin valon ymmärrämme pimeän vastakohtana. Kyse on ymmärtämisestä ja näkemisestä laajemmassa mielessä. Kun puhutaan siunatusta valosta, tarkoitetaan asioiden näkemistä oikeilla paikoillaan ja oikeassa suhteessa, olipa valaistus millaista hyvänsä. Samalla se tarkoittaa sitä, että asioiden perimmäinen ymmärtäminen on aina kiinni Jumalasta. Totuutta ei ole olemassa erillään Jumalasta.

Kynttilänpäivän evankeliumissa Simeon puhuu Jeesuksesta valona, pelastuksena ja kirkkautena. Ei siis siten, että Jeesus tuo valon, pelastuksen ja kirkkauden, vaan Jeesus on valo, pelastus ja kirkkaus.

Liian usein Jeesus typistyy ajatuksissamme vain joksikin joka tuo valon, pelastuksen ja kirkkauden maailmaan. Liian usein vetoamme Jeesuksen sanoihin ja varsinkin siihen, mitä Jeesus jätti sanomatta. Liian usein Jeesus esitetään meille vain esimerkillisenä opettajana ja oivana esimerkkinä.

Enemmän meidän tulisi ajatella Simeonin tavoin: Tuo lapsi, Jeesus, on valo, kirkkaus ja pelastus. Mitä hyvänsä ne sitten merkitsevätkään, niin ne eivät merkitse mitään erillään tuosta lapsesta. Siksi kuolemakin, jonka tuo lapsi tulee kokemaan, ei merkitse mitään erillään tuosta lapsesta.

Ilman Kristusta Simeon ei ennustuksenkaan mukaan voi kuolla. Eikä kukaan muukaan voi kuolla ilman Kristusta. Olipa nähnyt Kristuksen tai ei.

Kynttilänpäivä

Luuk. 2: 22–33

Jerusalemissa eli hurskas ja jumalaapelkäävä mies, jonka nimi oli Simeon. Hän odotti Israelille luvattua lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen yllään. Pyhä Henki oli hänelle ilmoittanut, ettei kuolema kohtaa häntä ennen kuin hän on nähnyt Herran Voidellun.

Hengen johdatuksesta hän tuli temppeliin, ja kun Jeesuksen vanhemmat toivat lasta sinne tehdäkseen sen, mikä lain mukaan oli tehtävä, hän otti lapsen käsivarsilleen, ylisti Jumalaa ja sanoi: ”Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä, niin kuin olet luvannut.”