Kirkon pyhät tunnetuksi

27.1.2016
Anne Heikkinen

Kuva: Kimmo Salvén

Kirkkovuoden pyhät rytmittävät arkeamme pitkin vuotta.

Juhannus, helatorstai ja laskiainen lienevät juhlapyhistä tunnetuimpia, mutta miksi vietämme kynttilänpäivää, kirkastussunnuntaita tai tuomiosunnuntaita?

Tuotantoyksikkö Kantti on koonnut tietoa kirkkovuoden pyhistä yhteistyössä Kuopion ev.lut seurakuntien viestinnän kanssa. Ylen Radio Suomessa sekä Yle Puheella lähetettyjä radio-ohjelmia on tehty jo noin parinkymmenen pyhän tiimoilta.
Kaikki ohjelmat kootaan materiaalipankiksi Kantin verkkopalveluun www.kantti.net.
”Tavoitteena on tehdä tunnetuksi niin perinteisiä ja rakkaita kuin hieman tuntemattomampiakin kirkollisia pyhiä”, kertoo toimituspäällikkö Anne Heikkinen.

Pyhistä raamit vuodenkierrolle

Ohjelmien teossa on ollut mukana pappeja eri seurakunnista.

”Etenkin entisaikaan kirkkovuosi antoi raamit elämälle. On hyvä, että pyhien sisältöä nostetaan esille, sillä se on myös meidän suomalaisten omaan kulttuuriperintöön tutustumista. Pyhien sisällöstä olisi kosolti ammennettava meidänkin aikana”, pohtii Kirkon pyhät -ohjelmissa haastateltavana ollut pastori Heikki Hyvärinen Männistön seurakunnasta.

Materiaalipankista toivotaan olevan hyötyä esimerkiksi koulujen oppitunneilla.

”Olemme jo saaneet hyvää palautetta, että ohjelmista on ollut opettajille hyötyä. Toivomme toki, että ohjelmien pariin löytävät tiensä entistä useammat”, Heikkinen toteaa.

Tuttuja ja tuntemattomia pyhiä

Kirkon pyhiin voi tutustua osoitteessa www.kantti.net/kirkonpyhät:

• Mikkelinpäivä
  • Uskonpuhdistuksen muistopäivä
  • Tuomiosunnuntai
  • Kynttilänpäivä
  • Laskiainen
  • Kirkastussunnuntai
  • Apostolien päivä
  • Juhannus
  • Pyhän kolminaisuuden päivä
  • Helatorstai
  • Marian ilmestyspäivä
  • Pyhäinpäivä
  • Valvomisen sunnuntai
  • Ensimmäinen adventti
  • Itsenäisyyspäivä
  • uudenvuodenpäivä
  • Loppiainen
  • Pyhän Henrikin muistopäivä

Kantti on tuotantoyksikkö, joka tekee journalististen periaatteiden mukaisesti toimitettuja radio- ja tv-ohjelmia sekä Internet-sisältöjä. Yksikkö on erikoistunut tieteen ja opetuksen teemoihin liittyviin tuotantoihin.