Seniori surffaa ikäisessään seurassa

Seniori surffaa ikäisessään seurassa

Kuva Sini-Marja Kuusipalo

Tietoyhteiskunnan tuotteet läppärit, tabletit ja älypuhelimet haastavat taitotalkoisiin. Senioreita auttaa Savonetti ry, jonka siilinjärveläinen vertaisohjaaja Antero Kaskimetsä ohjaa ikätovereitaan surffauksen perusteisiin.

Miksi ja missä seniori surffaa verkossa?

"Jotta nykyisin selviää, on osattava käyttää tietokoneita. Tämä vaatii aktiivisuutta ja itsenäisyyttä. Monelle verkon käyttö on pankkiasiointia, sähköpostin kirjoittamista ja iltapäivälehden lukemista. Useimmille riittää selailu, toiset ovat innostuneet tutkimaan syvemmin. Verkko on ehtymätön tiedonlähde."

Mitä mahdollisuuksia verkko tuo seniorin arkeen?

"Voi hakea tietoa, seurata uutisia ja ohjelmia, pitää yhteyttä, hoitaa asioita sekä harrastaa ja viettää aikaa. Voi soittaa vaikka kuvapuhelun lapsenlapselle pitkän matkan päähän. Esimerkiksi Skype-ohjelma välittää kuvaa, mikä ei tavallisella puhelimella onnistu. Vaikkei pääsisi liikkumaan, kommunikoida voi eri tavoin. Verkkolehti taas ei kärsi kastumisesta postilaatikossa. Jokaiselle jotain kiinnostuksen mukaan."

Mikä erottaa seniorin nuorista surffaajista?

"Nykykieli vilisee sanoja, joita 70-vuotias ei ymmärrä. On paljon eroja laitteiden ja käyttöjärjestelmien välillä. Pöytäkone on ihan erilainen käyttää kuin tabletti tai pieni älypuhelin. Digimaailma muuttuu nopeasti ja aina pitää oppia uutta. Siksi seniori voi tippua kyydistä."

Mihin vertaisohjaajaa tarvitaan?

"Meiltä kysytään apua laiteen ja ohjelmien hankkimiseen ja käyttöön. Mitä tarkoittavat koneen asetukset? Miten koneella pääsee verkkoon? Toimiiko tulostin tabletin kanssa? Keskitymme perusasioihin: koneen käyttöön, kirjoittamiseen, nettiin, sähköpostiin, digikuvaamiseen, kuvankäsittelyyn, nettipankkiin, tietoturvaan ja päivityksiin. Meillä on aikaa ja kärsivällisyyttä kerrata ja pohtia yhdessä. Ohjaaja on vain yhden askelen edellä ohjattavaa.
Autamme akuuteissa kysymyksissä viikoittaisilla vastaanotoilla 2–3 ohjaajan voimin. Meille voi soittaa, tarvittaessa ohjaaja käy kotona. Neuvontapisteitä meillä on Siilinjärvellä Palvelukeskus Akuliinassa ja Vuorelan Kunnonpaikassa. Teemme yhteistyötä kansalaisopiston ja paikallisten yritysten kanssa."

SINI-MARJA KUUSIPALO

Vanhustenviikolla tiistaina 8.10.2013 järjestetään kansallinen SeniorSurf-päivä, jolloin vertaisohjaajat ovat tavattavissa Siilinjärven Palvelukeskus Akuliinassa ja Vuorelan Kunnonpaikassa klo 9–12.

Savonetti ry:n kotisivu.