Yhteisvastuukeräyksen kotimaan kohteena partio

27.1.2016
Heli Haring ja Kirkkopalvelut
Kuva: Lauri Rotko

Yhteisvastuu 2016 torjuu nuorten syrjäytymistä Suomessa ja Ugandassa.

Vuosittainen Yhteisvastuukeräys käynnistyy helmikuussa. Tänä vuonna keräyksen kohteena ovat erityisesti syrjäytymisvaarassa olevat nuoret.

Suomessa yhteisvastuuvaroin tuetaan nuorten elämänhallintataitojen kehittymistä ja osallisuutta partiotoiminnan avulla. Syrjäytymisvaarassa olevia nuoria etsitään ja ohjataan partion pariin muun muassa tukemalla köyhistä perheistä tulevien nuorten partioharrastusta. Keräysvaroin tuetaan myös Sisupartiotoimintaa, jossa mukana olevat lapset ja nuoret ovat pääosin aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisia. Avun vie perille Suomen Partiolaiset.

Parasta ennaltaehkäisyä

”Partiotoiminnan valinta Yhteisvastuukeräyksen kotimaan kohteeksi lämmittää tietysti mieltä. Se kertoo, että meihin luotetaan”, Järvi-Suomen Partiolaisten viestintäsihteeri Tiitus Lahti iloitsee.

”Tämä on hieno mahdollisuus nostaa partiotoimintaa entistä enemmän ihmisten tietoisuuteen.”

Lahti kertoo, että Kuopion alueella osa lippukunnista osallistuu keräykseen.
”Esimerkiksi ystävänpäivänä Kallaveden kirkossa järjestettävän partiomessun jälkeen lippukuntalaiset lähtevät kiertämään omilla alueillaan lipaskerääjinä.”
”Huhtikuussa vietetään perinteistä partioviikkoa ja olemme pohtineet, että silloin voisi myös järjestää keräystempauksia.”

Keräysvaroja kanavoidaan partiopiireille, jotka ideoivat ja toteuttavat omilla alueillaan erilaisia toimia syrjäytymisuhan alla olevien lasten ja nuorten tavoittamiseksi. Myös lippukunnille jaetaan pienimuotoisempaa rahoitusta, jolla voidaan esimerkiksi kustantaa partiovarusteita tai leirimaksuja vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille, jotta partion aloittaminen olisi mahdollista.

”Partio on mitä mainioin tapa ehkäistä jo ennalta lasten ja nuorten syrjäytymistä.”
Suomessa monilla partiolippukunnilla on taustayhteisönään evankelis-luterilainen seurakunta.
”Toivomme, että Yhteisvastuukeräyksen kautta yhteydet seurakuntiin vahvistuisivat entisestään.”

Mosambik vaihtui Ugandaan
Hallituksen kehitysyhteistyöhön kohdistamista leikkauksista johtuen Kirkon Ulkomaanapu joutuu lopettamaan työnsä viidessä maassa. Yksi näistä on vuoden 2016 keräyksen esimerkkikohteeksi valittu Mosambik.

Mosambikin korvaavaksi kansainvälisen diakonian esimerkkikohteeksi vuoden 2016 Yhteisvastuukeräykseen on valittu Uganda, jossa yhteisvastuuvaroin tuetaan nuorten koulutusta ja toimeentuloa.

Samasta syystä johtuen myös muissa Yhteisvastuukeräyksen kohdealueissa tapahtuu muutoksia. Uudet kohdealueet vuoden 2016 alusta lähtien ovat Uganda, Keski-Afrikan tasavalta, Myanmar, Lähi-Itä ja Keski-Amerikka.

Yhteisvastuukeräyksen aloitustapahtumia on kaikissa seurakunnissa 7.2.

Yhteisvastuu pähkinänkuoressa

• Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.
  • 60 prosenttia tuotosta menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun. 20 prosenttia käytetään vuosittain valittavaan kohteeseen Suomessa ja loput 20 prosenttia kirkon ja seurakuntien tekemään avustustyöhön.Joka kevät Yhteisvastuun reilut 35 000 vapaaehtoista lähtevät liikenteeseen keräyslistojen ja -lippaiden kanssa. Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev.lut. seurakunnat.
  • Tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksen esimiehenä toimii Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.
  • Keräys käynnistyy 7.2.2016.