Liikkumisesta iloa

Liikkumisesta iloa

27.1.2016
Teksti ja kuva: Hanna Karkkonen

Menox auttaa, kun tarvitset potkua liikunnan aloittamiseen tai ryhtiliikettä elämänhallintaan.

Liikunnanohjaaja Jyrki Tarvainen on haaveammatissaan. Lapsesta saakka hän on tykännyt liikkua, ja perheessä kannustettiin urheiluharrastuksissa ja kuljetettiin treeneihin. Unelmana oli jo nuorena, että liikunnasta tulisi tavalla tai toisella ammatti.
Koulun liikunnanopettajana, liikunnanohjaajana ja jo puolentoista vuoden ajan myös Menox-liikuntaneuvojana työskennellyt karttulalainen liputtaa rennon liikkumisen puolesta.

”Jokaiselle on löydettävissä ikään, kuntoon ja elämäntilanteiseen sopiva laji. Joskus pitää kokeilla useampaa ja ylittää ennakkoluulot, että oma juttu loksahtaa”, Tarvainen kannustaa.

Askel kerrallaan

Kuopion alueella jo kohta kolme vuotta toiminut Menox-liikuntaneuvontahanke on innostanut satoja ihmisiä terveempään elämään. Liikuntaneuvojina toimivat kaupungin ohjaajat. Yhden ihmisen kohdalla projekti kestää vuoden verran, jonka aikana tapaamisia on muutama. Ohjaus on yksilöllistä.

”Tavoitteena on saada liikunta pysyväksi elämäntavaksi ja osaksi arkipäivää. Samalla kiinnitetään huomiota myös ruokailutottumuksiin ja koko elämänhallintaan. Tarkoitus on etsiä jokaiselle oma, persoonallinen ja kiva tapa liikkua.”

Ihmiset tulevat ohjaukseen erilaisista elämäntilanteista. Yksi tarvitsee ohjausta päivän rytmityksestä lähtien, toinen haluaisi saada uudelleen kipinän urheilemiseen.
”Joudumme miettimään, mitkä ovat kunkin kohdalla ne porkkanat, joilla saada ihminen motivoitumaan. Mitkä ovat ne esteet, jotka ovat ylitettävä, ja miten edetä. Ennen kaikkea tämä on matalan kynnyksen tapa hakea apua liikunnan ilon löytämiseen. Menemme pienin askelin ja asiakkaan toiveen mukaan.”

Tarvainen lähtee mukaan vaikkapa kuntosalille näyttämään, miten laitteet toimivat. Talvella voidaan sujauttaa sukset jalkaan ja opetella yhdessä luistelutekniikkaa. Kahvakuulalla voi kotona tehdä treeniä annettujen ohjeiden mukaan, ja voidaan pohtia, mistä löytyisi porukka, joka tukisi liikuntaharrastusta.

”Lapsena saatu kipinä ja pohja liikkumiseen olisi parhain lähtökohta, mutta olen huomannut, että ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa. Vanhin kuntosalikävijä taitaa eräässä ryhmässä olla 92-vuotias. Moni on sanonut, ettei olisi uskonut, että vielä joskus salille lähtee”, Tarvainen kertoilee.

Pihaleikit kunniaan

15-vuotiaan pojan isänä Tarvainen näkee, miten tärkeää vanhempien tuki on lasten liikkumisessa. Oma perhe harrastaa porukalla silloin, kun on yhteistä aikaa. Kasper-pojan jääkiekkoharrastus on nyt ykkössijalla, ja isä-Jyrki onkin tuttu näky KalPan C-junnujen pelimatkoilla.

”Iso haaste on saada nykypäivänä perheet pelaamaan ja liikkumaan. Perheille suunnatut liikuntapäivät saattaisivat toimia kipinän sytyttäjinä. Pihaleikkejä voisi opettaa naapuruston lapsille. Tärkeää olisi ohjata tietokoneen ääreltä ulkoilmaan.”
”Kaukalolla on talvisin ja kentällä kesäisin usein lapsia ja nuoria luistelemassa ja pelaamassa. Olisi hienoa, jos niissäkin paikoissa olisi ainakin yksi vanhempi mukana turvana ja tukena.”

Ota kaveri kimppaan

Vaikka uudenvuodenlupauksia ei tekisikään, voisi miettiä, miten löytää kiva tapa liikkua ja syödä terveellisemmin. Sen myötä saisi uutta energiaa ja voisi paremmin.
”Meidän liikunnanohjaajien kanssa saa tulla tuumailemaan omaa tilannettaan tai voi pohtia kaverin kanssa, josko yhdessä aloitettaisiin joku liikuntaharrastus. Reippailu voi alkaa kotiovelta ja suuntautua lähiympäristöön.”

”Ehkä kuntosali tai uimahalli houkuttelisi? Entäpä jos kaivaisi vanhat sukset esiin ja kokeilisi hiihtoa? Kotona voi tehdä jumppaliikkeitä, ja esimerkiksi pallolla tai kuminauhalla saa jo monia lihaksia kuntoon. Tärkeää on, että lähtee kokeilemaan. Ei tarvita hienoja varusteita tai kalliita paikkoja.”

Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on. Jyrki Tarvainen muistuttaa, että meistä jokainen voi hihkaista myös naapurin, ystävän tai perheenjäsenen mukaan reippailemaan. Liikunnan ilosta nauttiva voi rohkaista toisiakin löytämään oman lajinsa.