Sammakkoarkusta urkupilleihin

27.1.2016
Kuva Tuija Hyttinen

Kuopion museossa järjestetään Tuomiokirkon
historiaa ja esineistöä kuvaava näyttely.

Tuomiokirkko rakennettiin keskelle kaupunkia korkealle mäelle, joka hallitsi maisemaa. Kirkon havaitsi kaikilta suunnilta. Kaupunki ympärillä on kasvanut ja muuttunut.

Vanhoihin maisemiin eri vuosikymmenillä voi tutustua virtuaalisesti. Näkymä on kuin katsoisi kirkon kellotornista. Minna Canth käytti aikoinaan portaita kuntoilureittinään.

Sammakkoarkku ja sen tarina on esillä näyttelyssä Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa.

Kuva: KUHMU / Kari Jämsén

Näyttelyssä pääsee tutustumaan kaikkeen siihen, mitä nykypäivän Tuomiokirkossa kävijä ei pysty näkemään. Nähtävillä ovat eri aikojen asut ja käytöstä pois siirretty esineistö. Taitavien käsityöläisten ja suunnittelijoiden työn jälki näkyy edelleen papin asujen kirjonnassa, värikylläisissä kirkkotekstiileissä ja hopeaa hohtavassa esineistössä. Sammakkoarkku on yksi tutustumisen arvoisista esineistä.

Tuomiokirkko on myös musiikin kirkko. Miten ääni muodostuu urkujen pillistössä? Tämä varsinkin lapsille ja koululaisille suunnattu näyttelyosuus kertoo Tuomiokirkon uruista ja kirkkomusiikista. Koululaisille järjestetään opastettuja kierroksia, jotka alkavat piispanpuistosta ja päättyvät museoon, jossa ”pyhiinvaeltajapassiin” kerätään tehtävien avulla merkintöjä.

Museossa on esillä myös seurakuntalaisten toimittamia vanhoja valokuvia.

Se joka haluaa nauttia vapaasta näkymästä tälle kukoistavalle seudulle, nouskoon kesäiltana kirkon tornia kiertävälle parvelle ja katselkoon laajaa maisemaa kaiteeseen nojaten. Hänen jalkainsa alla kaupunki levittäytyy tasangollaan Puijon mäeltä Kallaveden rantaan

Zachris Topelius 1845

Ajasta aikaan – Tuomiokirkko 200 vuotta
Juhlanäyttely Kuopion Museossa 19.2.–24.4.2016 Kauppakatu 23  |  ti–la klo 10–17

Liput: aikuiset 8 €, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät ja vähintään 5 henkilön ryhmät 5 €, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy.

Jumalanpalvelus verkossa
Juhlavuoteen liittyen Tuomiokirkosta lähetetään joka sunnuntai jumalanpalvelus, jota voi seurata verkosta www.kuopionseurakunnat.fi

Virtuaalikirkko aloittaa lähetykset Tuomiokirkosta 28.2.2016.