Rakkauden ja elämän juhla

Teksti: Mari Voutilainen
Puijon seurakunnan seurakuntapappi
Kuva: Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio

Avioliittoon vihkiminen on rakkauden ja elämän juhla. Kirkolliseen vihkimiseen tarvitaan vähintään morsian, sulhanen, kaksi todistajaa, pappi ja jokin hääpaikka.

Usein on kanttorikin mukana ja hänet voi pyytää myös pienempiin vihkiäisiin. Hääpaikka voi vaihdella: kirkko, koti, laivan kansi, kesäinen piha, kartanon sali… Vihkiminen on kuin pieni jumalanpalvelus. Musiikin valinnassa on hyvä muistaa jumalanpalvelusluonne, mutta kanttorin ja papin kanssa voi aina keskustella toiveista.

Ennen vihkiäisiä pitää hakea seurakuntien keskusrekisteristä tai maistraatista avioliiton esteettömyystodistus. Jos hääpari haluaa, voidaan kotikirkossa rukoilla heidän puolesta ennen häitä. Pappi käy myös etukäteen vihkikeskustelun parin kanssa. Siinä tutustutaan ja sovitaan juhlan kulusta. Jumalanpalvelusluonteen on tarkoitus vapauttaa hääparia, juhlaväkeä ja myös pappia. Vihkiminen ei ole esitys, vaan siinä ollaan yhdessä Taivaan Isän edessä. Jos jokin juttu menee eri tavalla, niin mikään ei mene pieleen, vaan sitten jatketaan eteenpäin. Yhteisen juhlan tuntua lisää se, että vieraita voidaan osallistaa vaikkapa tekstinlukuun tai musiikin esittämiseen.

Outi ja Toni pitivät hiljattain yllätyshäät omassa kodissaan. Vain pappi, kanttori ja seurakunnan toimistosihteeri tiesivät siitä etukäteen. Vieraat oli kutsuttu tupaantuliaisiin. Kävin nuoren parin luona etukäteen keskustelemassa ja suunnittelemassa yllätystä. Juhlapäivänä menimme kanttorin kanssa hyvissä ajoin paikalle. Muutama vieras oli jo saapunut. Ovikellon soidessa Toni meni avaamaan. Hetken kuluttua Outi tuli kulman takaa kauniissa hääpuvussaan. Voi niitä yllättyneitä ilmeitä!

Morsiamen isä talutti tyttärensä olohuoneen juhlanurkkaan. Todistajiksi lupautuivat hääparin isät. Juhla oli kodikas, täynnä iloa ja lämpöä. Outi ja Toni antoivat luvan kertoa oman näköisistään häistä, rohkaisuksi muillekin.

Vihkitilaisuudessa pappi kysyy molemmilta: ”Tahdotko?”. Se on aktiivinen sana. Parisuhteen eteen pitää ja saa tehdä töitä. Kirkollisessa vihkimisessä huomioidaan myös Jumala. Rukouksissa pyydetään Jumalan siunausta yhteiselle taipaleelle ja erityisesti arjen välillä puuduttaviin osuuksiin. Vihkikaavassa muistutetaan myös anteeksipyytämisen ja -antamisen mahdollisuudesta.

Lopuksi pappi antaa avioparille lahjaksi vihkiraamatun. Siinä on evästä yhteiselle matkalle. Välillä on hyvä pysähtyä kiittämään elämän ja rakkauden lahjasta, ja pyytämään Jumalan siunausta eteenpäin.