Miten tavoitamme kirkosta vieraantuneita?

Kannanotot

Miten tavoitamme kirkosta vieraantuneita?

30.12.2015
Matti Jantunen

Kohtaamisen kirkko 2015–2020 -strategia vastaa haasteeseen neljän avainsanan kautta: sanoma, kohtaaminen, lähimmäisenrakkaus ja jäsenyys.

Strategia pureutuu kristillisen kirkon ihan todellisiin perustehtäviin. Mutta jos hieman kärjistetään, seurakunta käsitteenä hahmottuu edelleen byrokratia- ja sen jäsenyys asiakasnäkökulmasta. Tavoittamisen avainkysymykset ovat epäilemättä juuri sanoma, kohtaaminen ja lähimmäisenrakkaus. Tietoinen jäsenyys taas on tulos onnistuneesta tavoittamisesta.

Kirkosta vieraantuneita kohtaavat toisaalta kirkkoa, uskontoa tai pappeja koskevat uutiset mediassa, toisaalta kirkollisista tapahtumista kauneimmat joululaulut, rippi- ja hääjuhlat sekä hautaan siunaamiset. Edellisten sävy on useimmiten kielteinen tai neutraali, kuten uutisten yleensäkin. Jälkimmäisistä kävijän mieleen jää lähinnä tunnelma, joka voi olla hyvinkin myönteinen.

Nettisivuihin panostetaan yhä enemmän. Ne tavoittavat kuitenkin parhaiten niitä, jotka jo tietävät mitä etsivät: yhteystietoa tai jonkin tilaisuuden paikkaa ja aikaa.

Vieraantuneen sen sijaan tavoittaa parhaiten ystävä, työtoveri tai naapuri. Hänet saa varmimmin mukaan lähimmäisten tiimi, josta säteilee tekemisen into ja aikaansaamisen ilo, ja joka osoittaa uudelle mukaan tulijalle ihan oikean tehtävän. ”Sillä meitä innostaa enemmän se, mitä me voimme antaa, kuin se mitä meille annetaan, me rakastamme enemmän niitä, jotka meitä tarvitsevat, kuin niitä, joita me tarvitsemme, ja me jaksamme uskomattomasti, kun tunnemme tekevämme yhdessä oikeita asioita ja näemme työmme kantavan hedelmää.”

Kirkolla ei valitettavasti ole yksinoikeutta tähän mukaan innostamisen malliin, mutta rajoittamaton käyttöoikeus on, ja sitä pitää hyödyntää. Kirkolla sen sijaan on etuoikeus:
Kertoa Jeesuksen opetuksesta, elämästä ja kuolemasta ja kastaa seurakunnan jäseneksi.

Kutsua Jeesuksen seurakunnalleen ja itse kullekin kristitylle osoittamiin tehtäviin
Vapauttaa arjen töistä ja huolista sunnuntain lepoon ja yhteiseen juhlaan
Julistaa armahdusta eilisen synneistä ja vapautusta tämän päivän epätoivosta, sekä jakaa leipää ja viiniä huomisen vahvistukseksi

Joh.13:35 mukaan, ”kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos teillä on keskinäinen rakkaus.” Siellä missä tämä rakkaus näkyy jo ulospäin, kirkon sanoma leviää ja tarttuu vieraantuneisiinkin.