Bänditreenit täynnä luomisen iloa

30.12.2015
Heli Haring
Kuvat: Tuija Hyttinen

Kuopion kaupungin nuorisonohjaaja Sakari Hietala ja Savonia-ammattikorkeakoulun musiikkipuolen päätoiminen tuntiopettaja Marko Salmela ovat intoa täynnä. He toimivat opettajina syyskuussa käynnistyneessä kehitysvammaisten bändikerhossa.

”Bändi on saatu hyvään vauhtiin ja viikoittaisissa treeneissä otetaan joka kerta askeleita eteenpäin”, miehet iloitsevat.

Toiminta toteutetaan Kuopion kaupungin vammaispalveluiden, nuorisotoimen ja konservatorion yhteistyönä. Sitä varten on saatu EU-rahoitusta, jonka turvin bändikerho pyörii ensi kevääseen saakka.

Kuinka moni pääsi mukaan bändiin?

”Kokoonpanossa on kuusi jäsentä. Jokaiselle saatiin oma instrumentti: rummut, bassokitara, piano, sähkökitara, congarummut ja yksi on tietysti laulaja. Osa porukasta on soittanut aikaisemmin, mutta joukossa on sellaisiakin, joilla ei ollut mitään kokemusta ennestään.

Kehitysvammaisten työkeskuksen ohjaajat valitsivat omista ryhmistään soittamisesta kiinnostuneita osallistujia.”

Millaista musiikkia bändi soittaa?

”Emme harjoittele mitään valmiita kappaleita vaan improvisoimme. Ryhmä itse luo musiikkia. Olemme huomanneet, että juuri tuo luomisen tunne on hyvin tärkeä bändiläisille.”

Onko esiintymisiä tiedossa?

”Meillä on selkeä päämäärä asetettu huhtikuun alkuun TelMi-teatterin esityksiin. TelMi on erityistä tukea vaativien harrastajateatteri ja tarkoitus olisi, että bändiläiset säestäisivät osittain ensi kevään esityksiä.

Toivomme, että saisimme siihen mennessä kolme kappaletta valmiiksi. Ensimmäisen biisin työnimi muuten on TelMi Blues. ”

Miten motivoituneita bändiläiset ovat?

”Porukka hitsautuu kerta kerralta tiiviimmin yhteen. Treenien lopussa he haluavat aina revitellä oikein kunnolla. Moni on selvästi saanut bändiharrastuksen myötä uudenlaista itseluottamusta. Ja myös me opettajat olemme olleet saamapuolella, tämä on ollut meillekin antoisaa ja opettavaista.”