Palveleva puhelin ruuhkautuu edelleen

Palveleva puhelin ruuhkautuu edelleen

Kuva Juho Tuomisto

Kirkon ylläpitämä Palveleva puhelin kykenee vuosittain vastaamaan vain noin kolmannekseen siihen soitetuista puheluista. Apua antaa silti jo 1300 vapaaehtoista ja 500 kirkon työntekijää.

Keskusteluapua tarjoavaan Palvelevan Puhelimen numeroon tulee joka vuosi yli 120 000 soittoyritystä, jotka jäävät vaille vastausta. Vapaaehtoiset päivystäjät tai seurakunnan diakoniatyöntekijät vastaavat joka vuosi 70 000 puheluun.

Palvelevan puhelimen koordinaattori Titi Gävert kirkkohallituksesta sanoo, että päivystäjäpulan lisäksi tilanteeseen vaikuttaa se, että pieni osa soittajista soittaa palveluun jopa useita kertoja saman illan aikana.

”Lähtökohtaisesti voisimme siis auttaa nykyistä useampia”, Gävert toteaa.

Erityisen usein soittelevat henkilöt tulevat pitkään toimineille päivystäjille vuosien mittaan tutuiksi, vaikka nimettömät puhelut ohjautuvat sattumalta vapaina oleviin linjoihin eri puolille maata.

Koordinaattorin mukaan palvelua paljon käyttäville ei pystytä antamaan puhelimitse heidän toivomaansa apua.

”Kun yhteiskunnan muu apu on kortilla, on hyvä, että Palveleva puhelin täydentää sitä. Mutta tämän enempää me emme voi tarjota. Silloin täytyy hakea apua muualta. Autamme niin paljon kuin voimme, mutta meidänkään rahkeet eivät riitä rajaansa enempää.”

Paljon ei ole tehtävissä, koska soittajien puhelinnumeroita ei tallenneta. Muun muassa Hollannissa vastaavassa puhelinpalvelussa käytössä oleva soitonesto ei ole Suomessa teknisesti mahdollista.

”Muutamissa Euroopan maissa on käytössä malli, jossa soittajan kanssa pyritään sopimaan, kuinka usein hän voi soittaa. Jos soittaa useammin, niin numero blokataan niin, ettei pääse soittamaan esimerkiksi seuraavaan neljään tuntiin”, Gävert kertoo.

Helpotusta hädässä olevalle

Viime vuosina ruuhkia on pyritty purkamaan työvuorojärjestelyillä. Mukana toiminnassa on yhteensä 1300 vapaaehtoista ja noin 500 kirkon työntekijää. Suurin osa kaksi-kolme tuntia kestävistä työvuoroista ajoittuu ruuhkaisimpiin aikoihin.

Siilinjärveläislähtöinen Gävert toimi itse päivystäjänä työskennellessään Vuosaaren seurakunnan diakonina. Hän sanoo päivystäjien kohtaavan puheluissa asioita laidasta laitaan.

”Osa on arkipäiväisiä asioita – joku voi tarvita ihmisen, jonka kanssa vaihtaa muutama sana ennen nukkumaanmenoa. Osalla on akuutti kriisi päällä: väkivaltaa, rankkoja sairauksia, työttömyyttä ja taloushuolia”, Gävert luettelee.

Oma lukunsa ovat itsemurhaa harkitsevat tai sitä jo yrittäneet, joilta tulee puheluita säännöllisesti. Vaikeimmat tilanteet vaativat ammattiapua, mutta päivystäjän kanssa keskustelu voi parhaimmillaan antaa hädässä olevalle helpotuksen tunnetta.

”Aika usein soittaja voi kiittää ja sanoa, että nyt hän tietää, miten jatkaa. Tai että puhelu helpotti oloa ja nyt voi mennä nukkumaan.”

Keskustelu soittajan ja päivystäjän välillä voi jäädä ainutlaatuiseksi, koska on epätodennäköistä, että uusi puhelu ohjautuu samalle päivystäjälle. Päivystäjät ovat kuulemastaan vaitiolovelvollisia, mutta keskustelujen seurauksena omaa mieltä painavat ajatukset puretaan ryhmänohjaajan kanssa. Gävertin mukaan soittajan kohtaloa ei voi jäädä huolehtimaan liikaa.

”Kristittynä ajattelen, että sen voi jättää Herran huomaan. Miten elämä jatkuukaan, niin minun osuuteni on ollut se pieni palanen siinä.”

Neuvottelupäiville Kuopioon

Reilut 300 Palvelevan puhelimen päivystäjää kokoontuu ensi viikonloppuna Kuopioon keskustelemaan auttamisen rajoista ja mahdollisuuksista. Vastuussa neuvottelupäivistä ovat Palvelevan puhelimen yksiköt Kuopiosta, Joensuusta, Jyväskylästä ja Kajaanista.

Itsekin puhujarooliin pääsevä Titi Gävert toivoo Kuopiosta uusia päivystäjiä: paikallisilla kun on auttamistyöhön hyvät lähtökohdat.

”Savolaiseen perusluonteeseen kuuluu toivon näkökulma, että asiat lutviutuu. Että katotaan nyt – hätäkö tässä näin matalassa kaivossa.”

JUHO TUOMISTO

Palvelevan puhelimen suomenkielinen numero on 01019-0071 ja ruotsinkielinen 01019-0072. Päivystysajat ovat su–to klo 18–01, pe ja la 18–03. Ruotsinkielinen päivystys on joka ilta klo 20–24.