Matka Vanhan testamentin maailmaan

Matka Vanhan testamentin maailmaan

30.12.2015

Miten maailma sai alkunsa? Entä ihminen? Miksi ihmiset tekevät niin paljon pahaa toisilleen?

Näitä ja monia muita peruskysymyksiä pohditaan Raamatun ensimmäisillä sivuilla. Ensimmäinen Mooseksen kirja piirtää vaikuttavan kertomuskaaren – luominen, lankeemus, veljesmurha, vedenpaisumus ja Babylonin torni. Niitä kutsutaan peruskertomuksiksi, koska ne kertovat ihmisestä ja luomakunnasta sellaista, mikä on ollut totta aina ja kaikkialla.

Luento- ja keskustelusarjassa käydään läpi peruskertomukset huipulta huipulle. Pohdimme sitä, miten ne ovat syntyneet ja mitä ne kertovat kirjoittajistaan. Erityinen huomio kiinnittyy kertomusten teologiaan. Mitä niiden kautta kerrotaan luomakunnasta ja Luojasta? Minkälainen diagnoosin ihminen saa? Mihin ”hoitotoimenpiteisiin” Jumala ryhtyy?

Peruskertomuksia tutkitaan kaksoismetodilla: alustus ja keskustelu. Työskentelyyn johdattavat Itä-Suomen yliopiston teologian opiskelijat ja Puijon kappalainen Kari Kuula.

Ma 18.1.
Luominen, luonnontiede ja kuusi päivää
Miia Gabel ja Kari Kuula

Kaikkeuden alku on ikikysymys, jota uskonto ja luonnontieteet lähestyvät omalla tavallaan. Kristikunnan piirissä ajatellaan, että uskon näkökulmasta tiedämme kuka on kaiken luonut ja mitä varten. Luonnontieteet taas tutkivat sitä, miten luomisprosessi on edennyt.

Raamatun ensimmäisen sivun kauniin luomiskertomuksen mukaan kaikki syntyi kuudessa päivässä. Israelin oppineilla oli oma hyvä syynsä muotoilla kertomus näin. Miia Gabel kertoo miksi. Minkälaista sanomaa luomisesta ja luomakunnasta kertomus julistaa.

Luomiskertomus aloittaa kymmenen sivun mittaisen peruskertomusten sarjan. Lukija viedään luomisesta Abrahamin kutsuun. Ensin näkökulmassa on koko ihmiskunta, jonka syöksykierre vain kiihtyy Jumalan pelastusyrityksistä huolimatta. Sitten katse kohdistuu yhteen ihmiseen, kantaisä Abrahamiin, josta alkaa uudenlainen pelastushistoria. Kari Kuula esittelee peruskertomusten suuren kaaren. Myöhemmillä kerroilla kukin kertomus käydään läpi tarkemmin.

Ma 25.1.
Evoluutio ja ihmisen synty
Juho Kamula ja Katja Niskala

Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen. Ensin Adamin ja Eevan, joista polveutui koko ihmiskunta. Mitä tästä pitäisi ajatella? Tiedämmehän luonnontieteellisen tutkimuksen pohjalta, että ihmiskunnan tosiasiallinen historia on hyvin toisenlainen. Juho Kamula johdattaa pohtimaan kertomusta Adamista ja Eevasta. Miten se pitäisi tulkita? Mitä se pyrkii kertomaan ihmisestä ja hänen suhteestaan Jumalaan.

Klassisen käsityksen mukaan ihmisen jumalasuhde on mahdollista, koska hänet on luotu jumalan kuvaksi. Ajatus perustuu Raamatun luomiskertomukseen. Katja Niskala tarkastelee Jumalan kuvaksi ja kaltaiseksi -tematiikkaa.

Tilaisuudet pidetään Puijon kirkolla viitenä maanantaina 18.1, 25.1, 1.2, 8.2, 15.2. klo 18.30