Ekumeenisia kohtaamisia tammikuun rukousviikolla
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Ekumeenisia kohtaamisia tammikuun rukousviikolla

30.12.2015
Isä Harri Peiponen

Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietettiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa vuonna 1908.  

Suomessa ensimmäiset rukousviikon tapahtumat pidettiin 1950-luvun alussa, mutta säännöllisesti tapahtumia alettiin viettää 1960-luvun alusta. Alkuvuosina ekumeeniset kokoontumiset eivät olleet itsestäänselvyyksiä, mutta nykyään kristittyjen ykseyden rukousviikko on vakiinnuttanut asemansa.

Vuoden 2016 ekumeenisen rukousviikon aineiston on valmistellut Latvian kristillisten kirkkojen työryhmä. Rukousviikon teemana on Kutsuttu julistamaan Jumalan suuria tekoja. Se perustuu Ensimmäisen Pietarin kirjeen tekstiin 2:9–10.

Kristittyjen ykseyden perustuksena on Jumalan sana. Raamatun pyhissä kirjoituksissa kohtaamme Jumalan ja hänen pelastavat tekonsa historiassa. Kun luemme Raamattua rukoillen, opimme tunnistamaan Jumalan suuret teot myös tässä ajassa ja omassa elämässämme. Ekumeenisella rukousviikolla meitä muistutetaan, että Jumalan suuria tekoja ei ole tarkoitettu yksityisomaisuudeksi.  

Rukousviikkoa vietetään 18.–24.1.

Kuopion seurakunnat
organisaattorina

Kuopiossa ja Kuopion seudulla ekumeenisen rukousviikon tapahtumista vastaa Kuopion kristillisten seurakuntien yhteistyöelin, joka koostuu seurakuntien edustajista. Kokouksiin osallistuvat myös luterilaisen ja ortodoksisen hiippakunnan piispat. Seurakunnat tunnustavat Raamatun mukaan Herran Jeesuksen Kristuksen Jumalaksi ja Vapahtajaksi ja pyrkivät yhdessä täyttämän yhteistä kutsumustaan yhden Jumalan, Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen kunniaksi.

Yhteistyöelimen tarkoituksena on mm. edistää kristillisten seurakuntien keskinäistä kunnioitusta ja yhteyttä, antaa tietoja niiden toiminnasta sekä järjestää kristittyjen ykseyden rukousviikon tapahtumia sekä muita tapahtumia. Yhteistyöelimeen nimeää kukin jäsenseurakunta kaksi edustajaa. Hallituksen puheenjohtaja on Heimo Enbuska Kuopion Helluntaiseurakunnasta, sihteerinä Anni Tanninen Kallaveden seurakunnasta ja muina jäseninä pastori Tapio Annala Kuopion Vapaaseurakunnasta, pastori Jori Brander Kuopion Metodistiseurakunnasta ja isä Harri Peiponen Kuopion ortodoksisesta seurakunnasta.

Ekumeenisen rukousviikon paikalliset tapahtumat

Rukousviikon tapahtumat koostuvat tilaisuuksista seurakunnissa, ristisaatoista sekä pääjuhlasta. Tapahtumia riittää lähes viikon jokaiselle päivälle. Tapahtumat alkavat maanantaina 18.1. hengellisen musiikin tilaisuudella Pelastusarmeijan tiloissa ja viikko päättyy sunnuntaina 24.1. pidettävään pääjuhlaan upeasti remontoidussa Tuomiokirkossa. Kaikki viikon tapahtumat löytyvät esitteestä.

Uusina tapahtumina ovat kristillisen yhtenäiskoulun ja päiväkodin avoimet ovet, siellä on muun muassa toimintapisteitä ja kaikki tutustujat saavat ilmaisen yllätyspussin. Nyt on myös mahdollisuus tutustua ortodoksiseen kirkkomuseoon Riisaan ennen ristisaattoa pääjuhlaan.

Facebook-sivusto Kuopion tapahtumista avautuu tammikuun alussa. Ekumeeninen rukousviikko Kuopiossa -sivustolle voi lisätä kuvia tai kuvauksia omista tapahtumistaan rukousviikon aikana.


Ekumeenisen rukousviikon tapahtumat

Ekumeenisen rukousviikon ristisaatto ja pääjuhla sunnuntai 24.1.  Kuopion Tuomiokirkossa

Ristisaatto alkaa klo 17 Pyhän Johannes Teologin kirkossa (Suomen ortodoksinen kirkollishallitus, Karjalan­katu 1) toimitettavalla rukoushetkellä ja päättyy Kuopion Tuomiokirkkoon, jossa on Ekumeenisen rukousviikon pääjuhla klo 18. Pääjuhlassa Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leon, Helsingin katolisen hiippakunnan piispan Teemu Sipon ja Kuopion hiippakunnan piispan Jari Jolkkosen tervehdyspuheet. Ekumeeninen kuoro esiintyy johtajanaan Anna Pöyhönen. Esirukouksessa on mukana ihmisiä eri seurakunnista, isäntänä tuomiorovasti Ilpo Rannankari. Kirkkokahvit.

Ennen ristisaattoa mahdollisuus tutustua ortodoksiseen kirkko­museoon Riisaan. Avoinna su 24.1. klo 15.30–17. Sisäänpääsy alennettuun hintaan 8 euroa/henkilö, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Maanantai 18.1. klo 18.30 Hengellisen musiikin karaoke. Iltahartaus, rukoushetki ja iltatee Pelastusarmeijalla (Kauppakatu 55–57)
        
Tiistai 19.1. klo 18 Ekumeeninen ylistysmusiikin ilta Kallaveden kirkossa, Rauhalahdentie 21. Pastori Mikko Jokisaari Tukikohta seurakunnasta, pastori Anni Tanninen ja kanttori Vuola-Tanila, Lähde-yhtye ja lapsikuoro Kallaveden seurakunnasta.

Tiistai 19.1. klo 18 Keitele. Ekumeeninen iltatilaisuus ev.lut. seurakunnan seurakuntasalissa.

Keskiviikko 20.1. klo 18 Iltatilaisuus Eelimillä, Vuorikatu 29. Heimo Enbuska helluntaiseurakunnasta, vankilapappi Jouko Koistinen, evankelista Elina Heinonen Kansan Raamattuseurasta, Sade-yhtye.

Torstai 21.1. klo 13 Päivätilaisuus Metodistikirkossa, Puusepänkatu 7. Jori ja Elisa Brander Metodistiseurakunnasta ja Hannu Koskelainen Alavan seurakunnasta.

Torstai 21.1. klo 18 Ehtoopalvelus Pyhän Nikolaoksen katedraalissa, jonka jälkeen iltatee seurakuntasalissa. Mukana Jaana Marjanen ja Puijon kamarikuoron kvartetti johtajanaan Anna Antikainen Puijon ev.lut. seurakunnasta.

Torstai 21.1. klo 18 Karttula. Ekumeeninen iltatilaisuus ev.lut. seurakuntatalolla, Kissakuusentie 14. Mukana Harri Peiponen ortodoksisesta seurakunnasta, Kaarina Hoffrén Karttulan Vapaaseurakunnasta ja Johanna Porkola Kallaveden seurakunnasta.
Lauantai 23.1. klo 9–13  Avoimet ovat Kuopion kristillisellä yhtenäiskoululla Neulamäentie 26.

Sunnuntai 24.1. klo 12 Maaninka. Ekumeeninen tilaisuus Maaningan ev.lut. kirkossa. Mukana Harri Peiponen ortodoksisesta seurakunnasta ja Raija Jokela Kallaveden seurakunnasta. Kirkkokahvit.

Sunnuntai 31.1. klo 18  Ekumeeninen Tuomasmessu Alavan kirkossa, Keihäskatu 5. Piispa Arseni ortodoksisesta kirkosta saarnaa.
Ekumeeniset vaellukset

Keskiviikko 20.1. klo 18 Siilinjärvi. Ristisaatto Pyhän suurmarttyyri Georgorios Voittajan kirkosta Vapaaseurakuntaan, sieltä Helluntaiseurakuntaan ja ristisaatto päättyy luterilaiseen kirkkoon. Iltatee.

Keskiviikko 20.1. klo 18 Nilsiä. Ristisaatto luterilaisesta kirkosta pyhän Johannes Kastajan kirkkoon. Iltatee.

Torstai 21.1. klo 18 Tuusniemi Ristisaatto. Rukoushetki Apostolien Pietarin ja Paavalin kirkossa, sieltä ristisaatto Helluntaiseurakuntaan ja sieltä luterilaiselle seurakuntakodille. Iltatee.