Joulu uusin silmin

Heli Haring

Kuva: Ari-Pekka Keränen

Maija Liuskan ja Ari Holopaisen tuleva joulu on erilainen kuin mitkään
aikaisemmat. Kahden hengen sijasta pyhiä vietetään nyt kolmestaan
.

Marraskuinen harmaus ja vesisade eivät ole omiaan piristämään kenenkään mielialaa. Joulutunnelmaan virittyminen vaatii rutkasti mielikuvitusta.

Harmaus muuttuu kertaheitolla valoksi, kun astuu sisään Maijan ja Arin omakotitaloon Halunan kylällä Nilsiässä. Vastassa on Maija, sylissään leveästi hymyilevä 11 kuukauden ikäinen Roope – varsinainen pieni aurinko. Olohuoneessa ja keittiössä palavat kynttilät karkottavat orastavaa pimeyttä loitommaksi.

”Pidän erityisesti tästä joulua edeltävästä ajasta, kun päivät pimenevät. Saa poltella kynttilöitä ja vetäytyä omaan rauhaansa”, Maija pohtii.

”Joulu on aina niin nopeasti ohi, mutta sitä ennen ehtii tunnelmoida.”

Paras joululahja

Maija kertoo, ettei hän aikaisemmin ole ollut mikään varsinainen jouluihminen.

”Lahjahössötykset ja muut eivät oikein ole olleet minun juttuni. En pidä jouluun liittyvästä kaupallisuudesta.”

”Mutta nyt lapsen myötä jouluakin katsoo vähän uusin silmin.”

Nykyään jouluaaton merkitys on Maijalle ja Arille aivan erityinen – onhan se Roopen syntymäpäivä.

”Laskettu aika oli 12. joulukuuta. Yliaikaistarkastus osui jouluaatolle. Kävin KYSissä, ja koska olin niin hyväkuntoinen, minua oltiin jo päästämässä kotiin joulunviettoon”, Maija muistelee.

”No, tilanne vähän muuttui ja kävikin niin, että neljän tunnin päästä poika tuli maailmaan.”

”Kinkku oli kotona paistettuna, mutta minä en päässyt siitä nauttimaan. Sairaalassa oli kyllä oikein hyvää lanttulaatikkoa.”

Maija viipyi vauvan kanssa KYSissä viisi päivää, joten pyhät ehtivät mennä ohi ennen kotiutumista.

”Vietimme perheen kanssa joulua vähän jälkijunassa sitten, kun olimme päässeet sairaalasta.”

Kuusi omasta metsästä

Tänä vuonna joulu saa uuden sävyn, kun samalla juhlitaan Roopen ensimmäistä syntymäpäivää.

”Roopen kummi vitsaili taannoin, että jatkossa pääseekin joulun laittamisesta helpolla, kun voi tulla meille synttäreiden varjolla”, Maija nauraa.

Maija itse odottaa joululta ennen kaikkea rauhallista tunnelmaa sekä läheisten ja ystävien tapaamista.

”Ja saunaan on ehdottomasti päästävä. Viime vuonna se jäi sattuneesta syystä väliin.”

Maija ja Ari ovat asuneet nykyisessä kodissaan kolme vuotta. Järven rannalla ja metsän ympäröimänä saa olla kuin herran kukkarossa.

”Olemme molemmat maalta kotoisin, joten kaipasimme lähemmäs luontoa.

Asuimme aikaisemmin Siilinjärvellä kerrostalossa ja kesämökkimme oli täällä. Jossain vaiheessa kerrostaloelämä alkoi tympiä ja päätimme rakentaa mökin viereen omakotitalon.”

”Tykkäämme liikkua luonnossa ja kalastaa, täällä niihin on hyvät mahdollisuudet. Marjat ja sienetkin saa poimittua suurin piirtein omasta pihasta.”

Omasta metsästä on haettu myös joulukuusi, ja niin tehdään tänäkin vuonna.

”Joulumieli syntyy ympäröivästä luonnosta, lumesta, ja joulumusiikista.”

Varpunen jouluaamuna

Musiikki on Maijalle tärkeä harrastus ja latautumiskeino. Hän kuuluu Nilsiän Musiikinystävät -yhdistykseen, joka järjestää paikkakunnalla konsertteja ja muita musiikkitapahtumia.

”Meillä on ollut hyvin toimiva yhteistyö muun muassa seurakunnan kanssa. Olemme saaneet järjestää kirkossa monenlaisia konsertteja.”

Musiikilla ja laulamisella on merkittävä rooli myös jouluun valmistautumisessa.

”Odotan jo Kauneimpia Joululauluja. Viime vuonna Nilsiän kirkko oli remontissa, joten siellä ei voitu tilaisuuksia järjestää. Joululaulut oli hajautettu eri paikkoihin ja siksi ei tullut lähdettyä. Nyt kirkkoon taas pääsee.”

”Aloitin viime vuonna joululaulujen kuuntelun heti lokakuussa äitiyslomalle jäätyäni”, Maija kertoo hieman huvittuneena.

”Ne saavat virittymään joulumielelle vaikka keskellä kesää.”

Yksi Maijan ehdoton suosikki on perinteinen Varpunen jouluaamuna.
”Pidän kovasti myös uudemmasta Taivas sylissäni -laulusta.”

Arvot mietityttävät

Roopen syntymän myötä Maija on alkanut enemmän pohtia arvojaan ja sitä, miten niitä saisi siirrettyä lapselle.

”Rakkaus luontoon ja muiden ihmisten kunnioittamien ovat sellaisia asioita, joiden toivoisi iskostuvan myös oman lapsen ajatusmaailmaan.”

Äitiys ei kuitenkaan ole saanut Maijaa potemaan perustavanlaatuista maailmatuskaa.

”En jaksa huolestua jokaisesta mahdollisesta uhkatekijästä, joka maailmassa vaanii.

Lasta kun ei voi loputtomasti suojella kaikelta vaikka miten kovasti haluaisi.”
Kun Roope vähän kasvaa, Maija aikoo opettaa hänelle iltarukouksen. Sen saman, jonka Maijan mummo lausui aina nukkumaanmenon hetkellä silloin, kun Maija
oli pieni.

Toistaiseksi äidin ja pojan päivät kuluvat kotosalla uusia asioita ihmetellessä ja perheen Pekka-kissaa paijatessa. Kerran viikossa huristellaan Nilsiän keskustaan seurakunnan perhekerhoon.

”On mukava tavata muita äitejä ja saada uusia tuttavia. Ja etenkin useamman lapsen äideille on varsinaista luksusta päästä juomaan rauhassa kahvit sillä aikaa, kun kerho-ohjaajat pitävät huolta pienimmistä kävijöistä.”

”Taannoin kerhossa odotti kiva yllätys, kun paikalle oli järjestetty valokuvaaja ja valmiit kuvat saimme sopivasti juuri isänpäiväksi.”