Totuus ja kutsumus kantavat

Kari Kuula

Kuva: Jani Laukkanen

Helsingin Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo on sitä mieltä,
että Kuopiossa kirkolla menee vielä hyvin.

Vertailukohtana kun on Kallion seurakunta, johon kuuluu enää puolet väestöstä. Lisäksi runsas muuttoliike aiheuttaa sen, että vain harvat juurtuvat seurakuntaan.
Täällä Kuopiossa tilanne on toiveikkaampi, katsotaan seurakunnan toimintaa millä mittarilla tahansa. Silti Laajasalon huomioita kannattaa kuunnella.

Kun Laajasalo aloitti 2013 Kallion kirkkoherrana, ihmiset kokivat kirkon taantumuksen linnakkeena keskellä vapaamielistä yhteiskuntaa.

”Samat ihmiset keräsivät kuitenkin rahaa Pelastusarmeijalle, Veikko Hurstille ja muihin hyväntekeväisyysprojekteihin. Miksi ihmiset keräsivät rahaa heille vaikka samat tahot julistavat aika voimakasta uskon sanomaa?

”Koska niissä yhteisöissä eletään sen mukaan, mitä puhutaan. Ihmiset loppujen lopuksi haluavat kuulla kirkon omaa sanomaa. Täytyy siis olla kirkko, eikä yrittää olla jotain muuta”, painottaa Laajasalo.

Kiinnostutaan ihmisistä

”Jeesus kiinnostui ihmisistä. Siksi hänen seuraajiensakin täytyy kiinnostua ihmisistä. Niistäkin jotka eivät välitä kirkosta”, Laajasalo pohtii.

Niinpä seurakunnan täytyy miettiä, miten se voi auttaa ihmisiä heidän tarpeissaan. Tästä oivalluksesta syntyi Kalliossa joukko uusia ideoita. Seurakunnan tarjoama brunssi, luottofillarit ja kerjäläisten majoitustempaukset ovat jo tulleet tutuiksi ja saaneet paljon huomiota mediassa.

Nyt Kalliossa on koottu 45 työntekijää ja 45 vapaaehtoista, jotka soittavat kaikille alueen uusille asukkaille. Seurakunta vie luvan saatuaan tervehdyksen, ”Kallion ensiapupaketin”, jossa on myös tervehdyksiä paikallisilta yrityksiltä.

Kuukauden välein järjestetään uusien seurakuntalaisten ilta, jossa on ohjelmassa muun muassa koirakierros, lapsipuistokierros, baarikierros ja kulttuurikierros.
Hengellisyyttäkin Kallion seurakunta tarjoaa, pakottomasti. Kirkon ovet ovat auki joka päivä arkisin kello 7–21. Silloin siellä muun muassa rukoillaan, luetaan Raamattua ja ripittäydytään.

Joskus paikalla on vain yksi ihminen, mutta yhtä ihmistä kerrallaan kirkko etsiikin. Lisäksi ihmiset kokevat myönteisenä sen, että kirkon ovet ovat auki, vaikka he eivät itse sinne tulisikaan.

Laajasalo kannustaa muitakin seurakuntia rohkeisiin kokeiluihin. Kallion ideoita ei kuitenkaan voi sellaisenaan siirtää muualle. Kukin seurakunta keksiköön omaan ympäristöönsä sopivia toimintatapoja.

”Resursseja kirkolla kyllä on, kun valtakunnallisesti katsotaan: 21 000 työntekijää,
10 000 luottamushenkilöä 100 000 jumalanpalveluksissa kävijää viikossa.”

Kutsumusta tarvitaan

Kuopiossa nuoret vielä tulevat kirkon kerhoihin ja isostoimintaan. On koulukirkkoja ja aamuhartauksia.

Erilaisia jumalanpalveluksia erilaisille hengellisyyden muodoille. Hienoja konsertteja ja elävää kuorotoimintaa. Luentoja, keskusteluiltoja ja pienryhmiä.

Silti ei ole syytä huolettomaan itsetyytyväisyyteen. Laajasalon havainnoinnit pätevät Kuopiossakin.

”Älkää katsoko ihmismassoja vaan etsikää yksilöitä. Olkaa älykkäät kuin käärmeet, mutta viattomat kuin kyyhkyset. Toisin sanoen, kuulkaa ihmisten tarpeita, puhukaa heidän kieltään.”

Toimintatapojen muutos tosin on vaikeaa. Kirkkoherrana Laajasalo oppi nopeasti, kuinka kirkon organisaatiokulttuuri on jäykkää. Mieluiten tehdään niin kuin ennenkin.
”Vaikka näky olisikin hämärtynyt, ihmisillä on kuitenkin hyvä tahto. Seurakuntaan on alun perin tultu kutsumuksesta. Se täytyy nyt löytää uudestaan.”

Suomen kirkon pappisliiton hallitus on valinnut Vuoden papiksi 2015 Teemu Laajasalon.

Perusteluissa todetaan, että Teemu Laajasalo on luonut uusia toimintatapoja pääkaupunkiseudun jumalanpalveluselämään ja tuonut kirkkoa myönteisesti esille julkisuudessa. Hän osaa puhutella ja koskettaa helsinkiläistä erittäin haastavassa toimintaympäristössä.

Laajasalo on toiminut kirkon ja pappien äänenä useissa televisiokeskusteluissa ja väittelyissä. Hän on nostanut kirkon esille positiivisella tavalla ja esittänyt raikkaita ja perusteltuja näkökantoja.