Julkiuskovainen

27.11.2015

Minna Siikaniva
**@**

Mieleeni palautui noin 15 vuoden takainen ensimmäinen adventti. Asuin silloin Helsingissä ja työskentelin markkinointiviestinnän parissa. Sunnuntaina menin Johanneksen kirkkoon, koska halusin laulaa Hoosiannan ja kaipasin rohkaisua vaikeaan elämäntilanteeseeni. Hoosianna tarkoittaa: auta, pelasta. Paikalle tuli myös YLE kuvauskalusteineen ja niinpä melkoinen joukko ihmisiä seurasi pääuutislähetyksestä Hoosianna -lauluani. Taisin olla kirkkovieraista nuorempien joukossa ja ehkäpä siksi kuvaaja poimi minut lähikuvaan. Lähipäivinä sain kuulla hieman hämmentynyttä palautetta työtovereilta ja asiakkailtani. ”Oletko uskovainen? Käytkö joka sunnuntai kirkossa?” Minusta tuli siis kertaheitolla ”julkiuskovainen”.

Tuomiokirkon seurakunnan luottamushenkilö Matti Mänttäri lähestyi Kirkko ja koti -lehteä mielenkiintoisella kirjoituksella. Hän pohti muun muassa näin: ”Mikä meitä oikein vaivaa, kun emme tuo kristillisyyttämme esille kodeissamme, saatikka kodin ulkopuolella? Luterilaisilla on tietynlainen pidättyvyys ja vaatimattomuus oman uskonsa ilmaisemisessa aina ollut yleistä. Mitä me pelkäämme, mitä häpeämme? Kun asetamme näkyville kodissamme tai työpaikallamme jonkun kristillisen symbolin, me tunnustamme uskoamme hiljaisesti, vaikka emme puhuisi siitä mitään”.

Juhlavuotensa aloittava Tuomiokirkko otetaan uudelleen käyttöön ensimmäisenä adventtina. Juhlavuoden kunniaksi tutkitaan mahdollisuutta, että sunnuntain jumalanpalvelukset lähetettäisiin verkossa virtuaali­kirkon kautta.

Olisitko sinä valmis siihen, että kasvosi saattaisivat näkyä verkkolähetyksessä, kun istut kirkossa? Mikäli ajatus tuntuu vieraalta, ei kirkossakäyntiä kannata jättää missään tapauksessa väliin. Kirkkoon varataan tällöin aina kuvausvapaa alue, jossa voi istua rauhassa kameroilta.

Kirkko on perinteisesti ollut se paikka, josta ihmiset hakevat turvaa ja lohtua hädän hetkellä. Yhteiseen suruun oli mahdollisuus yhtyä verkon kautta, kun Pariisin Notre Damen katedraalista lähetettiin 15.11. muistojumalanpalvelus perjantain 13.11. terrori-iskuissa kuolleille.