Tuomiokirkon juhlavuosi käynnistyy

27.11.2015

Kuva:
Hannu Korhonen/Merja Tapio

Tuomiokirkon remontti päättyy ensimmäiseen adventtisunnuntaihin, jolloin kirkko otetaan uudelleen käyttöön.

Aamulla on käyttöönottomessu, joka on samalla tuomiokirkkoseurakunnan piispantarkastuksen päätös. Piispa Jari Jolkkonen toimittaa messun, jonka jälkeen on adventtimarkkinat ja illalla adventtivesper.

Tuomiokirkko on vihitty käyttöön 1816 ja se on yksi Kuopion vanhimmista rakennuksista. Museovirasto on luokitellut Snellmanin puiston, Tuomiokirkon ja puukorttelin alueen valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Lisäksi tuomiokirkkorakennus on suojeltu kirkkolailla.

Juhlavuoden teema on Ajasta aikaan. Se viestii, että kirkko on mukana niin ihmisten ilossa kuin surussa – arjessa kuin juhlassakin. Teema tukee myös viestiä jatkuvuudesta ja tulevaisuudenuskosta.

Merja Tapio on suunnittelut juhlavuoden kunniaksi tunnuksen, joka kuvastaa 200-vuotiasta historiaa, mutta katsoo samalla eteenpäin tuleviin vuosiin. Toisiinsa kietoutuvat ympyrät symboloivat seurakuntayhteyttä ja yhteistyötä. Sininen väri viestii luotettavuudesta, rauhasta ja voimasta.

Juhlavuoden kunniaksi on suunniteltu Kivi kiveltä -näytelmä, joka on Kuopion kaupunginteatterin ja Kuopion ev.lut. seurakuntien yhteisponnistus. Kertojahahmon opastuksella kuljetaan läpi vuosikymmenten ja kurkistetaan kirkon kiviseinien sisälle: millaista mahtoi olla meno jumalanpalveluksessa 1850-luvulla pestuumarkkinoiden aikaan tai miten onnistui lankkipoikien kesäläksyjen luku 1930-luvulla. Matkan varrella tutuiksi tulevat niin isännät, emännät, rengit ja piiat kuin papit ja piispatkin. Näytelmän ohjaa Johanna Sorjonen, eri rooleissa sukkuloivat Sari Happonen ja Seija Pitkänen Kuopion kaupunginteatterista, kanttori Anna Pöyhönen tuomiokirkkoseurakunnasta sekä näyttelijä Tarmo Valkonen. Puvustuksesta vastaavat Savonia-ammattikorkeakoulun vaatetussuunnittelijaopiskelijat.

Juhlavuoden päätapahtumat 2015 ja 2016

• Kirkon uudelleenkäyttöönotto 1. adventin messu 29.11. klo 10. Messun jälkeen adventtimarkkinat ja klo 18 adventtivesper.
  • Erämaaseikkailu, paastonajan musiikkinäytelmä perheille 9.2. klo 18 ja 14.2. klo 17. Kuopion Museossa järjestetään kirkon historiaa ja esineistöä kuvaava näyttely 19.2.–24.4.
  • Bach-viikko 13.–20.3., joka huipentuu Bachin Matteus-passioon Tuomiokirkossa palmusunnuntaina 20.3. klo 18 yhdessä kaupunginorkesterin kanssa.
  • Kirkon vihkimispäivän juhla 7.4. klo 19. Kivi kiveltä -näytelmän ensi-ilta sekä Mikko Sidoroffin Herralle minä helisen -kuoroteoksen kantaesitys.
    Muut juhlanäytelmän näytökset: 9.4 klo 14, 11.4. klo 13 tilausnäytös Kuopion lukiolaisille, 23.4. klo 19, 28.4. klo 19, 7.5. klo 14 ja 19.5. klo 12.
  • Suvivirsitapahtuma kansanjuhlana helluntaimessun yhteydessä 15.5. klo 10.
  • Kesän iltamusiikkisarja torstaisin klo 20 kesä-elokuussa.
  • Kuopio Tanssii ja Soi – Jorma Uotisen tanssiteos Hetkien Vaellus 15.6. klo 22 Tuomiokirkossa.
  • Kirkonmäki juhlii -opiskelijatapahtuma 26.8.
  • Kirkkomusiikkiviikko 5.–13.11.

Aikatauluihin saattaa tulla vielä pieniä muutoksia.

Lisäksi juhlavuoteen kuuluu lukuisia eri ikäryhmille suunnattuja tapahtumia.