Kokemuksellista vai karua kristillisyyttä

Kokemuksellista vai karua kristillisyyttä

Kuva Reijo Telaranta

Hengen uudistus -liike kantaa huolta kirkon tulevaisuudesta

Jumaluuden kolmannen persoonan toiminta nykyajassa mielletään helposti karismaattisuudeksi, vaikuttavia henkilökohtaisia kokemuksia korostavaksi. Hengen uudistus -liike järjestää eri puolilla Suomea vuosittain seminaareja, joilla se haluaa herätellä kirkkoa sisältäpäin.

”Kuopion seminaarissa ei karismaattisista kokemuksista juuri puhuttu. Kokemukset ovat sinänsä hyviä, mutta fiilistelyn metsästys ei riitä houkuttelemaan tai sitouttamaan kirkkoon”, arvioi tapahtumaa järjestänyt hiippakuntasihteeri Kati Jansa.

”Eihän Henki ole vain irrallinen vierailija seurakunnissa, vaan Hän on jo siellä: Sana ja sakramentit, joiden kautta Henki toimii joka päivä, pitää yllä, koossa ja elossa koko kirkkoa. Henki toimii niin kuin toimii. Suomalaisittain se vaikuttaa usein hiljaisesti ja vaatimattomasti”, Kati Jansa vetää yhteen päivän puhujien antia.

Erityisen innostavasti esiintynyt piispa Voitto Huotari korosti Hengen juurevaa läsnäoloa kirkossa.

”Pyhä Henki ei ole läsnä vain meidän tunteiden mukaisesti, satunnaisesti joskus siellä, toisinaan tuolla. Hän on keskuudessamme pysyvästi läsnä Sanassa ja sakramenteissa kansankirkossakin. Meidän tunteemme eivät ole Pyhän Hengen läsnäolon mitta. Silti rukouksemme on, että voisimme kokea hänen läsnäolonsa myös tunnevoimaisesti omassa elämässämme ja kirkossamme”, Huotari puhui.

Hengen uudistus –liikkeen toissa viikolla järjestämä seminaari Missä mennään, kansankirkko tarjosi oikein oivallisen katsauksen kirkon tilaan ja haasteisiin. Useissa puheenvuoroissa painotettiin, että Pyhä Henki ei ole kansankirkolle vierasta eikä tuontitavaraa. Puhujina oli paikallisten asiantuntijoiden lisäksi mm. Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki ja kaksi piispaa: Huotarin lisäksi palavan puheenvuoron piti piispa Jari Jolkkonen. Hän esitti visionsa uudistuvan kirkon teeseistä.

Jolkkosen puheenvuoro kannusti etsimään hengellisyyttä, aitoa kirkon yhteyttä. Kansankirkko ei ole mennyttä vaan elävää nykyaikaa:

”Edelleen saamme uskoa, että kansankirkosta voi päästä taivaaseen.”

Kirkon Rakentajien Foorumin seminaari Kuopion Keskusseurakuntatalolla jäi kuitenkin vaisuksi sikäli, että koolla oli vain nelisenkymmentä kuulijaa. Heistä suurin osa oli pappeja. Maallikoista mukana oli muutamia valtuutettuja.

”Arkipäivänä järjestettyyn tapahtumaan on vaikea maallikoiden päästä mukaan”, arvioi tilaisuudessa puheenvuoron käyttänyt kirkkoherra Jaana Marjanen.

Koko päivän kestänyt tapahtuma päättyi messuun Tuomiokirkossa.

ULLA REMES

Lue lisää Kirkonrakentajien Foorumin seminaareista

Kokemuksellisuudesta kirkossa jatkaa keskustelua Ilpo Rannankari Radio Savossa 3.10. klo 11.40.