Musiikki laukaisee inspiraation

Teksti: Heli Haring
Kuva: Tuija Hyttinen

Kuopiolaisen Irja Turusen käsissä monet virsisävelmät ovat
saaneet uudet sanat – osa jopa Savon murteella.

Murremestariksikin vuonna 2011 valitun Irja Turusen uudelleen sanoittamia virsiä on veisattu erinäisissä tilaisuuksissa ympäri maakuntaa. Varsinkin vanhainkodeissa ja palvelutaloissa on ilahduttu siitä, että tuttuja sävelmiä on päässyt veisaamaan myös rakkaalla Savon murteella.

Turuselle itselleen yhden unelman täyttymys oli elokuussa järjestetty murrelauluilta Puijon kirkossa. Tilaisuus houkutteli kirkon lähes täyteen väkeä, laulujen sanat heijastettiin seinälle ja yleisöä laulatettiin kolmen kanttorin voimin. Kaikkien laulujen sanat olivat Turusen käsialaa.

”Piispakin lähetti tilaisuuteen oman tervehdyksensä, jonka kirkkoherra Jaana Marjanen luki ääneen. Aika hienolta se kyllä tuntui”, Turunen muistelee hymyillen.

Tytön kynä pyörii

Turunen kertoo sanoittaneensa lauluja jo aivan pikkutytöstä saakka.
  ”Taisin olla alle 7-vuotias, kun keksin ensimmäisen kerran uudet sanat valmiiseen sävelmään.”
  ”Halusin aika ajoin vetäytyä omaan rauhaan pikkukammariin ja sitten sanat vain tulivat.”
  Turusen vanhemmat tapasivat tuumata, että ”taas tytön kynä pyörii.”

”Työvuosinani sanoittaminen jäi vähän vähemmälle, kun elämä oli kiireisempää. Nyt eläkkeellä ollessa tahti on taas kiihtynyt.”
  Turunen ihmettelee itsekin sanoittamisen vaivattomuutta.
  ”Sanat tulevat jostakin kuin itsestään. En minä niitä mitenkään miettimällä mieti – eikä homma sillä tavalla onnistuisikaan.”
  ”Koen, että jostain ylhäältä ne varmasti annetaan. Minä toimin vain tällaisena välj’vouhkana niiden välittämiselle.”

Mahanalus täynnä jalkoja

Luomisen palo syttyy Turusen mukaan musiikista ja sävelmistä.
  ”Kun kuulen musiikkia, se jää usein soimaan päähäni. Sanoituksia alkaa syntyä ja on päästävä äkkiä kirjoittamaan ne ylös.”
  Monesti tällainen tilanne on ollut jumalanpalveluksen tai radion aamuhartauden jälkeen.
  ”Kerran kirkosta lähtiessäni huikkasin kirkkoherralle, että nyt on mahanalus täynnä jalkoja. Pitää kiireellä päästä kotiin pistämään sanoja paperille”, Turunen nauraa.
  Sanoitusten taltioinnissa Turunen luottaa lyijykynään ja ruutupaperiin.
  ”Lyijykynä on minun juttuni. En ehdi opetella kaiken maailman tietokoneohjelmia. Tytär kirjoittaa sitten tietokoneella tekstini puhtaaksi.”
  Turusen sanoituksia on ilmestynyt myös kirjasena Savonmuan iltatähti.

Muistolaulu puolisolle

Irja Turunen on myönteisen ajattelun vankkumaton puolestapuhuja. Onpa hän kirjoittanut positiivisuudelle omistetun runonkin.
  ”Sain innoituksen lukiessani lehden yleisönosastokirjoituksia. Nehän ovat pelkkää valittamista alusta loppuun.”
  ”Meillä on kuitenkin asiat aika hyvin täällä. Miksi ei haluta nähdä niitä hyviä ja kauniita asioita, joita ympärillämme on? Niistä saa valtavasti voimaa.”

Pelkkää päivänpaistetta ei toki Turusenkaan elämä ole ollut. Erityisen raskaita aikoja ovat olleet muutamat viime kuukaudet.
  ”Mieheni kuoli juhannuksen jälkeen. Ikävä on ollut kova ja siksi ilmoittauduin seurakunnan sururyhmään. Suru on jotenkin saatava ulos.”

Puolisonsa muistoa Turunen halusi kunnioittaa hienoimmalla mahdollisella tavalla – sanoittamalla hänelle laulun.
  ”Tein uudet sanat virren 388 säveleeseen. Lauloimme sen hautajaisissa arkun äärellä, yhdessä koko perheen kanssa.”.

Tulisten sävelten lämpöä

Männistön Pyhän Johanneksen kirkolle pääsee lämmittelemään tulisten espanjalaissävelten ja -rytmien hehkussa tulevana sunnuntaina. Konsertissa ”Elävä rakkauden liekki” musisoivat kuopiolainen kitarataituri Markku Laakso sekä Männistön seurakunnan muusikot Tintti Tinkala (laulu), Salla Tyrväinen (viulu) ja Heikki Mononen (piano).

Kitara kuljettaa kuulijat Espanjan maisemiin muun muassa Tarregan ”Muistoja Alhambrasta” -kappaleen sävelin. Illan aikana kuullaan sävelmiä myös Albenizin, De Fallan, F.G. Lorcan sekä Sarasaten tuotan­noista.

Säveltäjien tyyleissä elävät kaiut flamencosta, joka puolestaan on syntynyt eri kulttuurien kohtaamisesta Iberian nimimaalla: paitsi espanjalaisesta, myös romanien, arabien ja juutalaisten musiikista. Tällä vahvasti kansallispiirteisen espanjalaisen musiikkityylin syntyhistorialla on sanoma nykytilanteeseemme: monikulttuurisuus on parhaimmillaan rikastuttavaa ja hedelmällistä.

Tintti Tinkalan ja Markku Laakson tulkitsemissa kitarasäesteisissä lauluissa kantavana teemana on rakkaus sen eri muodoissa.  Konsertin nimi, ”Elävä rakkauden liekki”, on lainaus espanjalaisen mystikon, Ristin Johanneksen kirjan nimestä. Espanjan kristillinen mystiikka on rakkausaiheista mystiikkaa, joka hyödyntää kuvia ruumiillisesta rakkaudesta vaikka käsitteleekin sielun sisäistä elämää. Jumalasta puhutaan Tulena, johon sielu pimeän yön läpi kuljettuaan voi liekkinä ja rakkauden kautta yhtyä.

Konsertti Pyhän Johanneksen kirkolla sunnuntaina 1.11. klo 18. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, käsiohjelmasta vapaaehtoinen maksu seurakunnan lähetystyön tukemiseen.