Lainaa perhetyöntekijä

28.10.2015
Teksti: Heli Haring
Kuva: Seija Rytkönen

Kirjastoista on perinteisesti voinut lainata kirjoja ja musiikkiäänitteitä. Pyörön kirjastossa Kuopion Petosella on marraskuussa lainattavissa jotain muutakin – seurakunnan perhetyöntekijä. Idean takana on Kallaveden seurakunnan diakoni Paula Paavilainen.
Mistä syntyi tällainen idea?

”Raisiossa reissatessani satuin lukemaan paikallisesta kaupunkilehdestä, että siellä oli kokeiltu perhetyöntekijän lainaamista. Pohdin, että miksipä ei meilläkin voisi testata samaa.

Pyörön kirjasto lähti hyvin mukaan ajatukseen. Kirjasto on paikkana neutraali, joten se ehkä madaltaa kynnystä ottaa kontaktia seurakunnan perhetyöntekijään.”

Miten systeemi toimii?

”Pidämme 3. marraskuuta kirjastolla infopäivän, jolloin esittelemme toimintaa tarkemmin. Ideana on, että lainaamisesta kiinnostuneet voivat jättää kirjastolle puhelinnumeronsa. Minä otan seuraavana päivänä yhteyttä ja sovimme perheen kanssa jatkosta. Kirjastolla jätetään myös kalenteri, josta voi suoraan varata tapaamisen.”

Kuka voi lainata perhetyöntekijän?

”Kampanja on suunnattu perheille, jotka kokevat, että heidän omat voimavaransa eivät syystä tai toisesta riitä ja he tarvitsevat ulkopuolista apua. Tukiverkot ovat ehkä kaukana tai perheestä huolehtiminen on vain yhden vanhemman vastuulla. Etusijalla ovat perheet, joissa on alle kouluikäisiä lapsia.”

Kuinka pitkä on laina-aika?

”Lainauspyyntöjä voi tehdä marraskuun ajan, mutta perheille annettavan tuen kestolle ei ole varsinaisesti määritelty maksimiaikaa. Periaatteessa kyse on lyhytkestoisesta avusta, yleensä asiat ovat loksahtaneet kohdilleen parissa kuukaudessa. Avuntarve katsotaan aina jokaisen perheen tilanteen mukaan.”

Onko kampanjalle tulossa jatkoa?

”Tämä tempaus kestää marraskuun ajan. Tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä, että seurakunnalla on olemassa tällaista palvelua. Jos vaikuttaa siltä, että kirjasto osoittautuu luontevaksi paikaksi jättää yhteystietoja, mietitään toiminnalle mahdollisesti jatkoa.”