Piispantarkastus alkaa Kuopiossa

Piispantarkastus alkaa Kuopiossa

28.10.2015

Kuva:Sini-Marja Kuusipalo

Piispantarkastuksessa Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen tapaa seurakunnan työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja seurakuntalaisia.

Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymässä järjestetään marraskuussa piispantarkastus. Yhtymään kuuluu kuusi seurakuntaa: Tuomiokirkko, Alava, Järvi-Kuopio, Kallavesi, Männistö, ja Puijo. Erityistyömuotoja ovat diakoniakeskuksen työ, oppilaitostyö, koululaisten iltapäiväkerhot, perheneuvonta, ja sairaalasielunhoito. Seurakunnissa on yhteensä noin 92 000 jäsentä.

Neuvotteluissa käsitellään seurakunnan toiminnan painopisteitä, työn ja työyhteisön kehittämistä sekä hallintoa ja taloutta. Piispa vierailee säännöllisin väliajoin hiippakuntansa seurakunnissa. Piispantarkastuksilla on pitkä perinne kirkon historiassa. Edellisen kerran piispantarkastus oli Kuopion ev.lut. seurakunnissa vuonna 2003.

Tavoitteena on, että jokainen seurakunta ja yksikkö löytävät piispantarkastuksessa omat vahvuutensa sekä kehittämistarpeensa.

Yhteisövierailut tärkeitä

Tämänvuotinen piispantarkastus liittyy erityisesti seurakuntayhtymässä meneillään olevaan strategiaprosessiin ja toiminnan suuntaviivoihin, jotka kestävät vuoteen 2020 saakka. Kaikissa työyksiköissä on toteutettu itsearviointi- ja työhyvinvointikysely.

Tärkeitä näkökulmia keskusteluissa ovat jumalanpalvelus- ja musiikkielämä. Piispa johtaa messun jokaisessa seurakunnassa. Lisäksi pohditaan, miten päätöksenteko ohjaa ja palvelee seurakunnan hengellistä perustehtävää.  Jokaiseen seurakunnalliseen tarkastukseen sisältyy vierailu lähikoulussa. Kolmas tärkeä teema on kirkosta vieraantuneiden ja uusien jäsenten tavoittaminen.

Kirkko toimii aina yhteistyössä ympäröivän yhteisönsä kanssa. Seurakuntien ja koulujen lisäksi piispa vierailee tällä kertaa Itä-Suomen yliopistossa, Savon Sanomilla ja Niuvanniemen sairaalassa sekä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, jossa piispa Jolkkonen ja arkkipiispa Leo vihkivät ekumeenisin menoin käyttöön uudet kappelit.

Piispantarkastuksen avoimet tilaisuudet

Kuopion ev.lut. seurakuntien piispantarkastuksen aloitus on Kuopion keskusseurakuntatalolla 8.11.2015 klo 18, kun Suomalainen kastemalja -näyttely avataan.

Kuopion yliopiston Snellmania-rakennuksessa järjestetään keskustelutilaisuus 26.11. klo 10. Aiheena on Muukalaiset keskuudessamme: maahanmuutto ja pakolaiskysymykset.  Piispan lisäksi alustamassa professori Juho Saari ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sekä  tutkija Tiina Sotkasiira.

Tuomiokirkkoseurakunta

13.11. klo 11 piispantarkastuksen yhteinen rukoushetki keskusseurakuntatalolla.
29.11. klo 10 Tuomiokirkon piispanmessu ja kirkon 200-vuotisjuhlajumalanpalvelus sekä kirkon uudelleen käyttöön ottaminen.
Seurakuntalaisilla on mahdollisuus tavata piispa Puijon seurakunnan piispantarkastuksen iltaohjelman yhteydessä 9.11. klo 19 alkaen.

Alavan seurakunta

10.11. klo 12 yhteinen rukoushetki Alavan kirkossa. Illalla klo 19 Luterilaisen kulttuurin säätiön järjestämä konsertti Alavan kirkossa.
Ensi vuoden puolella 10.1. on piispantarkastuksen päätös gospelmessun yhteydessä Alavan kirkossa. Messun jälkeen kirkkokahvit.

Järvi-Kuopion seurakunta

16.11. klo 11 rukoushetki sekä klo 19 viikkomessu Juankosken Ylösnousemuksen kirkossa.
17.11. klo 10.30 rukoushetki Vehmersalmen kirkossa. Samana iltana piispan kyselytunti ja iltaru­kous klo 18.30 Muuruveden kirkossa.
Tammikuun 17. päivä klo 10 piispanmessu Nilsiän kirkossa ja Kuopion ev.lut. seurakuntien piispantarkastuksen päätös. Samalla vietetään Järvi-Kuopion seurakunnan 5-, Nilsiän kirkon 110- ja Nilsiän seurakunnan perustamisen 200-vuotisjuhlaa. Keittolounas ja kahvit.

Kallaveden seurakunta

23.11. klo 11 rukoushetki Petosen seurakuntatalolla. Illalla klo 19 rukoushetki Kallaveden kirkolla.
24.11. klo 10 Maaningan seurakuntatilojen käyttöönotto Maaninkatalolla.
Tammikuun 10. päivä klo 10 piispantarkastuksen päätösmessu Kallaveden kirkossa.

Männistön seurakunta

12.11. klo 18.30 Pyhän Johanneksen kirkossa Maailma kylässä - kertomuksia ja kokemuksia maahanmuutosta ja pakolaisuudesta. Piispan lisäksi tilaisuudessa mukana hiippakuntasihteeri Jukka Helle, Beatrice Kraft sekä joukko uusia ja pitkään Suomessa asuneita maahanmuuttajia.
22.11. klo 10 piispantarkastuksen päätösmessu Pyhän Johanneksen kirkossa.

Puijon seurakunta

9.11. klo 11 piispantarkastuksen avaus ja rukoushetki Puijon kirkossa. Illalla klo 19 piispan puolituntinen, johon voi ennakkoon lähettää kysymyksiä **@** tai toimittaa suoraan kirkolle. Puolituntisen jälkeen rukoushetki.
 15.11. klo 10 tarkastuksen päätösmessu, jossa piispa johtaa liturgian ja saarnaa. Lapsille pyhäkoulu. Keittolounas ja kahvit.