Sanallista: Huonoja neuvoja

Puijon seurakunnan kappalainen

Kuvitus Joonas Vähäsöyrinki

Hyvät naiset.
  Älkää pukeutuko kauniisiin vaatteisiin. Korut pois.
  Ei meikkiä minkäänlaista.
  Ulkoinen kaunistautuminen on vaarallista. Meikattu nainen vetää puoleensa nuorten miesten katseet. Ja kohta heikkotahtoiset miehet lankeavat syntiin teoin ja ajatuksin.
  Näin nainen aiheuttaa miehen lankeemuksen. Siksi pois kaikki ulkoinen kauneus. Sisäinen riittää.

Naisten voi tosin olla vaikea ymmärtää tätä, sillä he ovat melko tyhmiä. Siksi ulkoinen kauneus kiinnostaakin heitä niin paljon.
  Näin ajatellaan monessa kulttuurissa.
  Nyt siteeraan kuitenkin meidän omaa traditiota. Nuo ajatukset ovat peräisin kaunopuheisuudestaan kuuluisan Johannes Krysostomoksen saarnoista 300-luvun lopulta.
  Sanon suoraan. Kirkkoisä opettaa väärin, tyhmästi ja sydämettömästi.
  On muka naisten vika, jos miehet lankeavat. Naiset ovat muka tyhmiä ja pinnallisia. Ulkoisessa kaunistautumisessa on muka jotakin pahaa.

Näin kuitenkin on ajateltu kirkon piirissä pitkään. Vasta 1900-luvun puolella ahdasmielinen naiskuva väistyi ja kauneuteen alettiin suhtautua tervehenkisemmin.
  Nyt ymmärretään, että kristitty nainen saa meikata vapaasti. Tukan voi värjätä ja kynnet lakata.
  Vaatteet saavat olla kauniita ja kirkkoasussa voi olla väriä. Eivät jumalanpalvelukset mitään hautajaisia ole.
  Jotkut ihmiset ovat erityisen kiinnostuneita kauneudesta, eikä siinä ole mitään pahaa. Niinkin nautitaan luomisen lahjoista.

Antakaa toisillenne anteeksi
Matt. 6: 14–15

Jeesus sanoo: Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi. Mutta jos te ette anna anteeksi toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän rikkomuksianne.”