Taiteilijaelämää

Taiteilijaelämää

28.10.2015

PETRI JÄRVELÄINEN

Kolumnivuoroni päättyessä kiitän oivallista lehteä ja lukijoita.
  Pyhäinpäivän tienoilla liityn näkyvän ja näkymättömän rajalla katselevien joukkoihin ja annan viimeisen sanan kesällä poisnukkuneelle isälleni Juhalle.

Loppuun keräämäni lauseet ovat 1940-luvulta alkaen tehdyistä haastatteluista, monet Savon Sanomista. Isä oli kuvataiteilija, joka pyrki saattamaan näkymätöntä näkyväksi.

Ehkä taiteilijan sanomisilla on yleisempää merkitystä. Sanoohan pyhä Bonaventura: ”Niinpä aistikuva, joka ilahduttaa meitä kauniina, miellyttävänä ja terveellisenä, paljastaa meille, että ensimmäisessä Kuvassa on alkukauneus, miellyttävyys ja terveys. Ne lait, joiden mukaan muodostamme varmasti arvostelmamme kaikesta aistein havaittavasta ja tarkasteltavaksemme tulevasta, ovat erehtymättömiä eikä arvostelijan ymmärrys voi niitä epäillä. Niitä ei ole tehty, vaan ne ovat luomattomia: ne ovat olemassa iankaikkisessa Taiteessa.”
  ”Joku vetää itsensä hirteen, mutta minä piirrän.”
  ”Ei ihminen mihinkään pääse, hän vain joutuu.”
  ”Silloin päätin, että minusta ei tule mitään. Kun ihminen tekee lujan päätöksen, niin kyllä hän siinä onnistuu.”
  ”Rahapula oli kuin syöpä aivoissa.”
  ”Matka minuuteen (hulluuteen).”
  ”Vapaa taiteilija. Se on orja, orjataiteilija.”
  ”Kun taiteilija on oikein suuri, niin taide katoaa.”
  ”Lyijykynä on uskomattoman rikas instrumentti.”
  ”Maalaus on musiikkia.”
  ”On ikään kuin ylitettävä Saharan autiomaa.”
  ”Katsoja tekee kuvateoksen.”
  ”Ei ole autonomiaa. Onko ylipäänsäkään mahdollista olla riippumattomana jostain?”
  ”Ei taide kuvaa sitä, mikä on näkyvää, vaan pyrkii tekemään näkymättömän näkyväksi.”
  ”Perhosen siiven välkettä ei voi vangita vaikka sen näkee.”
  ”Maan pinnalla miltei aineettomiksi muuttuneet esineet heijastavat niihin lankeavan valon.”
  ”Rajallinen, ruumiillinen pyrkii näkemään kaikki kuvallisena ja sitä kautta avautuu tajunta rajattomaan.”
  ”Niukkuudesta löytyy paljon rikkautta.”
  ”Aika ei ole minulle jono jotain määreitä, jotka tulevat ja häipyvät jonnekin.”
  ”Minulla on eväät menneisyydestä enkä käsitä missä olen.”
  ”Risti on tajunnan syvärakennetta hahmottava muoto.”