Syrjähyppy

28.10.2015

MINNA SIIKANIVA
**@**

Kävelin kesäisenä keskiviikkoiltana töistä kotiin ja mieleni teki mennä kirkkoon. Muistin, että oma seurakuntani järjesti illalla pihaseurat Vanhalla Pappilalla. Koska ilma oli hieman sateinen, päätin poiketa kotini lähellä olevaan ortodoksikirkkoon, kun ovetkin olivat kutsuvasti auki kadulle.

En rohjennut mennä kirkkosaliin asti, vaan jäin istumaan eteiseen. Vieressäni istui mies, joka kysyi hetken kuluttua “Käytkö usein täällä?”. Hän kertoi myös kirkon muista tapahtumista, joihin voisin olla halukas osallistumaan.
  Seuraavana päivänä minulla oli Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulissa tapaaminen Ristisanoja-blogistien kanssa.
  Päätin aloittaa kokouksen huomiota herättävällä tavalla ja aloitin puheeni kertomalla, että tein eilen syrjähypyn. Puheensorina lakkasi välittömästi ja havaitsin hämmentyneitä katseita. Kerroin heille edellisillan “syrjähypystä” ortodoksikirkkoon. Tarinani ilahdutti suuresti erityisesti isä Harri Peiposta ortodoksikirkosta.

Olemme toteuttaneet yhdessä Savon Sanomien kanssa viikoittaisista, heidän verkkosivuillaan ilmestyvää blogisarjaa, jota kuvailemme seuraavasti: ”Ekumeenista sillan ylitystä maailmojen rajoilla. Miksi kirkko? Kuuden kirjoittajan ristikkäisiä ja ristillisiä mielipiteitä kaiken maailman asioista.” Kirjoittajia on sekä evankelisluterilaisesta, ortodoksisesta että katolisesta kirkosta.
  Tavoitteenamme on tuoda yhteiskunnalliseen keskusteluun kirkollista näkökulmaa ajankohtaisista asioista.

Isä Harri kirjoitti 15.1.2015 blogissaan lyhennettynä seuraavasti: “Seurakuntatyö on parhaimmassa tapauksessa ihmisten kohtaamista. Se kohtaaminen edellyttää nöyryyttä, toisen uskonnollisen vakaumuksen, mielipiteiden ja tapojen kunnioittamista. Jos ja kun omaa uskonnollisen identiteetin, voi huoletta tavata muita. Näitä tapaamisia voisi kutsua laajemmassa merkityksessä myös ekumeniaksi. Ekumenia ei ole mitään ilman lähimmäisenrakkautta.
  Se, että me kohtaamisissamme kunnioitamme ihmisiä yksilöinä emmekä ennakkoluuloisina heidän taustansa vuoksi, on yksi osoitus evankeliumin toteutumisesta: Jumala on rakkaus.”

Hienosti sanoitettu ja kuinka ajankohtainen tuo viesti on juuri nyt. Kristittyinä meidän on tärkeää toteuttaa lähimmäisenrakkautta, joka kohdistuu yksilöihin – taustasta riippumatta. Toivottaa ihmiset tervetulleeksi omaan kirkkoomme.

Ristisanoja-blogit:
www.savonsanomat.fi/lukijoilta/blogit/ristisanoja/