Leirikeskuksia ei tarvittane hätämajoitukseen

28.10.2015

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Tuija Hyttinen

Kuopion ev.lut. seurakuntien Rytkyn ja Hirvijärven leirikeskukset on kuitenkin edelleen luvattu pakolaisten hätämajoituskäyttöön 31.5.2016 saakka, mikäli tilanne vielä muuttuu. Kaupungin kanssa on sovittu, että leirikeskuksiin majoitetaan ensisijaisesti lapsiperheitä. Kuopiossa ja sen lähialueilla on avattu paljon muita tiloja, joten tällä hetkellä näyttää siltä, että leirikeskuksia ei tarvita. Hirvijärven ja Rytkyn toiminta jatkuu seurakuntien käytössä toistaiseksi ennallaan.

Hirvijärven ja Rytkyn alueen asukkaille ja toimijoille järjestettiin tilanteesta info- ja keskustelutilaisuudet lokakuun alussa. Tilaisuudet keräsivät paikalle lähes sata osallistujaa ja keskustelu oli erittäin vilkasta.

Valmiuspäällikkö Seppo Marjanen Kuopion ev.lut. seurakunnista painotti puheenvuorossaan, että kirkko on aina heikompien ja vainottujen puolella. Jeesuksen sanoin:
  ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.”

Alueen asukkaita huolestuttivat erityisesti turvallisuuskysymykset. Toiminnanjohtaja Eija Teerineva Setlementti Puijolasta kertoi, että järjestyksenvalvojat toimivat 24 tuntia vuorokaudessa. Turvallisuuspäällikkö Lauri Holappa ja komisario Jari Uusitalo sanoivat, että alueille on tehty turvallisuussuunnitelmat. Kaikkiin ilkivallantekoihin tullaan puuttumaan erittäin ankarasti.

Vastaavanlaisia infotilaisuuksia on järjestetty myös Siilinjärvellä, jossa Siilinjärven seurakunta tekee yhteistyötä Tarinan kanssa. Ihmisten huoltenaiheet ovat olleet samanlaisia.

Seurakunnat kokivat tilaisuuksien järjestämiset erittäin tarpeellisina, koska ihmiset saivat purkaa tuntojaan asiasta.

Lisätietoa aiheesta:

Millaista konfliktia turvapaikan hakijat pakenevat? Aiheesta esitelmöi Kallaveden kirkon seurakuntasalissa 22.11. klo 12, everstiluutnantti Ensio Palosaari.
Keskustelutilaisuus yliopistolla Snellmaniassa, Yliopistonranta 1, torstaina 26.11. klo 10. Aiheena on Muukalaiset keskuudessamme: maahanmuutto ja pakolaiskysymykset.  Alustukset: piispa Jari Jolkkonen, professori Juho Saari ja sisäministeriön kansliapäällikkö
Päivi Nerg.

Miten voit auttaa?
Nyt tarvitaan miesten puhtaita ja lämpimiä talvivaatteita sekä talvikenkiä. Myös hygieniatarvikkeita kuten saippuaa ja hammasharjoja tarvitaan. Lisäksi kaivataan muun muassa kuvakirjoja ja pelejä.
Keräyspisteet sijaitsevat Kuopiossa keskusseurakuntatalossa, Suokatu 22 B. Lahjoitukset voi jättää tuulikaappiin arkisin klo 8–16.
Siilinjärvellä keräyspiste sijaitsee Siilinjärven seurakuntatalolla, Haarahongantie 4. Lahjoituksia voi tuoda marraskuun puoliväliin saakka arkisin klo 8–15.30.
Kerättävät tarvikkeet tai tarvittava vapaaehtoinen apu vaihtelee tilanteiden mukaan, joten kannattaa tarkistaa verkkosivuilta ajankohtainen tieto.
Lisätietoja tarvikekeräyksistä ja ilmoittautuminen vapaaehtoistyöhön verkossa: www.vapaaehtoistyo.fi/kuopio ja www.vapaaehtoistyo.fi/siilinjarvi