Taidetta kirkossa Uskon yönä

Taidetta kirkossa Uskon yönä

30.9.2015

Teksti ja kuvat: Tuija Hyttinen

Siilinjärven kirkossa nautittiin Uskon yönä musiikista, tanssista ja pizzasta.

Siilinjärven kirkonmäellä kuhisee, kun nuorisotyönohjaaja Sauli Paavilainen ja nuorisopappi Sanna Marin pyörittelevät taikinasta pikkupizzoja. Kirkon eteen on laitettu värivaloilla koristeltu teltta, jonka leppoisassa tunnelmassa voi nauttia paikalla grillissä paistettua pizzaa ja kahvia. Kirkon kellariin ripustetaan taideteoksia näytille ja eteiseen asetellaan rukouskalojen myyntipistettä.

Uskon Yö on maanlaajuinen seurakuntien yhteinen tapahtuma, joka kokoaa eri alojen taiteilijoita kotikirkon suojiin.

Monologi kirkkokansan keskeltä

Uskon yö alkaa trumpetinsoitolla urkuparvelta. Seitsemältä soivat kirkonkellot, ja ohjelma jatkuu tanssiesityksellä ja laulutuokiolla. Siilinjärven teatterin näyttelijä Ulla Antikainen esittää monologin näytelmästä ”Kuin ensimmäistä päivää”.

”Etukäteen jännitti tulla kirkkoon näyttelemään. Tuntui ikään kuin kielletyltä istua kirkon penkin selkänojalla ja liikkua kirkossa esityksen aikana, mutta tuntui myös ihanalta olla kansan keskellä”, kuvailee Antikainen.

Draamaesityksen jälkeen seurakuntapastori Leena Laurinkari kutsuu väkeä mukaan israelilaiseen tanssiin. Mukaan lähtevät myös Veera Madetoja ja tyttäret Henna ja Emma.

”Kivaa ja jännittävää oli osallistua tanssiin”, tuumaavat tytöt. ”Minä käyn luovassa tanssissa”, kertoo Emma. Hennakin on harrastanut tanssia.

”Tulimme mukaan Uskon yöhön, koska ohjelma kuulosti mielenkiintoiselta. Seurakunnan toiminta on muutenkin lähellä sydäntä”, jatkaa perheen äiti Veera.

Nuorisotyönohjaaja Sauli Paavilainen paistoi grillissä pikkupizzoja. Vapaaehtoinen maksu ohjattiin Nälkäpäiväkeräykselle.

Punainen veisukirja ja pizzaa

Ohjelman välissä on myös taukoja, joiden aikana voi käydä katsomassa taidenäyttelyn kirkon alakerrassa tai istahtaa hetkeksi Saulin teltalle levähtämään. Joonas Tolvasen, Niko Kolehmaisen ja Nooa Heiskasen bändi soittaa taustamusiikkia ja laulattaa Nuoren seurakunnan veisukirjan lauluja. Välillä itse kokkikin irrottautuu grillin vierestä jammailemaan mukana.

Ilta jatkuu kirkossa runonlausunnalla ja uusien, Hanna Korvelan suunnittelemien kirkkotekstiilien esittelyllä. Illan päättää viikkomessu, joka iltakymmeneltä huipentuu yhdessä laulettavaan Jean Sibeliuksen virteen Soi kunniaksi Luojan. Virrellä juhlistetaan Sibeliuksen juhlavuotta.

”On hienoa, että voimme antaa paikallisille taiteilijoille mahdollisuuden esiintyä ja tuoda taidettaan kirkonmäelle. Kyllä tätä toimintaa kannattaa jatkaa”, tiivistää tapahtumaa koordinoinut kappalainen Matti Hoffrén.