Sanallista: Älä pelkää

30.9.2015

Kuva: Joonas Vähäsöyrinki

Teksti: Satu Väätäinen, Siilinjärven seurakunnan kappalainen

Lapsuuteni suojelusenkelitaulussa se pahin paikka, romahtanut sillan kohta, oli sillalla kulkevien lasten edessä. Muistan vieläkin, kuinka minua pelotti noiden käsi kädessä kävelevien lasten puolesta. Turvalliselta tuntui vasta sitten, kun käänsi katseensa heidän takanaan olevaan suureen enkeliin. Katsoako siis edessä olevaa rotkoa vai kaiken takana olevaa turvaa? Siinä elämäni ja uskoni ainainen jännite vieläkin.

Kristittyinä tunnustamme uskomme kaiken näkyvän ja näkymättömän Luojaan ja laulamme ylistystä enkelien ja kaikkien pyhien kanssa. Näiden taivaallisten voimien kuvana minua ovat aina puhutelleet ortodoksisen liturgian sanat: ”Sinun edessäsi seisoo tuhansia ylimmäisiä enkeleitä, kymmeniä tuhansia enkeleitä, kerubeja ja serafeja, kuusisiipisiä ja monisilmäisiä, ylhäällä liikkuvia siivekkäitä olentoja.”

Ihmeellistä on, että Jumala lähettää tuosta todellisuudestaan suojelijoita tänne ihmisten teille. Ruumiin kahleista vapaat taivaan enkelit eivät ole niitä pikkupulleroita, joita kortit ja kaupat ovat täynnä. He ovat väkeviä Jumalan sanansaattajia, joiden voimaa ja kirkkautta ihmiset ovat aina säikähtäneet. Ja enkelit yhtä monta kertaa sanoneet: Älä pelkää, älkää pelätkö!

Suojelusenkelitaulussa se pahin paikka näyttää nykyään olevan jo lasten takana. Ja ettei vain enkeli olisi tullut paljon pienemmäksi.

Mikkelinpäivä

Matt. 18: 1-6 (7-9) 10

Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: ”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?”
Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi:
”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut.”