Kerhoreppu täynnä iloa

30.9.2015

Teksti: Heli Haring

Kuvat: Seija Rytkönen

Metsäretkistä, yhteisistä leikeistä ja lauluista – niistä on kiva kerhopäivä tehty.

Petosen seurakuntatalon kerhohuoneessa on rivissä viisitoista reppua. Tänään on taas yksi viikon mukavimmista päivistä, kun Kuopion kaupungin ja evankelisluterilaisten seurakuntien yhteiskerho 3–5 -vuotiaille pyörähtää käyntiin.

5-vuotias Amanda Gjata ottaa kerhokaveria kädestä ja taluttaa hänet leikkimään pikkuautoilla.

”Täällä on ollut tosi kivaa. Olen saanut ainakin kolme uutta kaveria”, Amanda kertoo.

Hänen mielestään ehkä kaikkein hauskinta kerhopäivissä ovat olleet retket ulos ja lähimetsään.

”Iltapäivät hujahtavat tosi nopeasti. Yhtään ei ehdi tulla äitiä ja isää ikävä”, Amanda selvittää autoleikkien lomassa.

”Tai aluksi kyllä tuli, mutta kun näin kaikki kaverit, ikävä unohtui.”

Tällä kokoontumiskerralla on aihetta erityiseen juhlaan, sillä kaksi kerholaista viettää syntymäpäiviään.

”Minulla on synttärit vasta myöhemmin tänä vuonna, mutta olen kyllä kerhon tytöistä kaikkein vanhin ja voin näyttää muille esimerkkiä”, Amanda vastaa hänen syntymäpäivästään kysyttäessä.

Pohdintaa kynttilähartaudessa

Leikkien päätteeksi lähdetään porukalla kirkkosalin puolelle hartaushetken viettoon lastenohjaaja Merja Naamangan, lastentarhanopettaja Leena Huttusen ja lastenhoitaja Merja Koposen johdolla.

Kynttilöiden sytyttämisen ja yhteislaulun jälkeen pohditaan yhdessä puhtaan veden merkitystä. Jokainen lapsi saa viedä paperikukkasen kellumaan alttarin eteen tuotuihin, vedellä täytettyihin maljoihin. Vedessä kukkaset vähitellen aukaisevat terälehtensä.

”Mihin kaikkeen puhdasta vettä mahdetaan tarvita?”, Merja Naamanka kyselee kerholaisilta.

”Juomiseen, kasvien kasteluun, käsien pesuun ja eläimetkin tarvitsevat”, lapset luettelevat.

Haasteellisempi kysymys sen sijaan on arvata, kuka on antanut meille puhtaan veden.

”Merja”, yksi lapsista tietää.

Mietinnän jälkeen kerholaiset tulevat kuitenkin siihen tulokseen, että puhtaasta vedestä on kiittäminen Taivaan Isää.

5-vuotias Amanda Gjata on kerhon tytöistä vanhin.

Pilottikokeilu Petosella

Kuopion kaupunki ja seurakunnat ovat jo pitkään järjestäneet yhteistyössä iltapäiväkerhoja 1.–2. -luokkalaisille. Pienempien lasten yhteiskerho sen sijaan aloitti toimintansa vasta tänä syksynä.

”Tämä Petosen kerho on pilottikokeilu. Katsomme millaisia kokemuksia tästä saadaan ja mietimme jatkoa sen mukaan”, Kallaveden seurakunnan lapsityönohjaaja Tuula Hoffrén kertoo.

”Jos kokemukset osoittautuvat hyviksi, voisimme ehkä järjestää lisää yhteiskerhoja eri puolille kaupunkia.”

Kerhon ohjaajat Merja Naamanka, Leena Huttunen ja Merja Koponen ovat tyytyväisiä yhteistyöhön.

”On ollut hauska huomata, että ihan samaa työtä me kaikki teemme. Täällä vain hieman uusin maustein”, Naamanka pohtii.

”Seurakunnan antia on kerhoon kuuluva hartaushetki, kaupungin käytäntöjä puolestaan ulkoilu. Ehkä laulutkin ovat vähän erilaisia, mutta niitä sitten kauden mittaan opimme toinen toisiltamme.”