Uusi uljas Tuomiokirkko

Uusi uljas Tuomiokirkko

30.9.2015

Teksti ja kuvat: Seija Rytkönen

Kuopion Tuomiokirkon remontin valmistumisen H-hetkeen on pari kuukautta.

Uusklassista tyyliä edustavan Tuomiokirkon peruskorjaus alkoi loppiaisena ja remontti päättyy ensimmäiseen adventtisunnuntaihin, jolloin on kirkon uudelleenkäyttöönotto. Silloin 1300-paikkainen kirkko tulee tupaten täyteen, uumoilee Kuopion Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntamestari Jouko Mertanen.

”Meillä on koko päivän ajan tapahtumia kirkonmäellä. Ensin on kirkon käyttöönottomessu, sitten adventtimarkkinat ja illalla adventtivesper. Minulla on tarkoitus kertoa remontista ja näyttää valokuvia kirkosta ennen ja jälkeen peruskorjauksen uudella videotykkijärjestelmällä.”

Museovirastolta iloinen yllätys

Tuomiokirkko on vihitty käyttöön 1816 ja se on yksi Kuopion vanhimmista rakennuksista. Museovirasto antoikin tarkat ohjeet remontointiin. Jos jotain isompaa asiaa pohdittiin uusiksi, aina kysyttiin lausuntoa Museovirastolta.

Kun kirkon sisämaalausta aloitettiin, maalarimestari Olavi Kuusisto rapsutteli kirkon entiset sävyt esille. Sitten jäätiin miettimään, voisivatko ne olla paremmat kuin suunnitelmissa olleet vihertävät sävyt. Aikataulu oli äärimmäisen tiukka, eikä odotteluun ollut varaa.

”Iso yllätys olikin se, että Museovirasto antoi meille viikossa luvan vaihtaa koko sävymaailma lämpimän ruskeaan, joka on lähellä kirkon 1900-alkupuolen sävymaailmaa”, Mertanen naurahtaa.

Hän toteaa, että koko peruskorjaus onkin tehty niin taidokkaasti ja tyylikkäästi, että huomaakohan seurakuntalainen, mitä kaikkea kirkossa on tehty.

”Ehkä ensimmäisenä huomataan kirkon lämmin värimaailma niin seinissä, katossa, penkeissä kuin lattiassakin. Myös paljon yksityiskohtia on muuttunut. Ja kyllähän uusituissa penkeissä on nyt mukavampi istua kuin ennen.”

Opiskelija, työharjoittelija Nea Komulainen maalaa Kuopion Tuomiokirkon ikkunakarmeja. Kirkon ulkoseinän yläosa on jo maalattu valkoiseksi, alaosa odottaa maalausta.

Uutta tekniikkaa

Kirkonpenkkien saneeraus teetätettiin käsityönä Heikkisen puusepänliikkeellä. Vain keskiosan penkit on uusittu, sillä reunoille haluttiin jättää vanhanmallisia penkkejä. Kaikkien penkkien saneeraus olisi ollut myös kustannuskysymys.

”Keskiosassa olevien penkkien istuinosaa pidennettiin sekä kallistettiin ja kaikki kirkonpenkit maalattiin ruskeaksi, joka sopii hyvin yhteen kaakonruskean lattian kanssa”, Mertanen kuvailee.

Peruskorjaukseen varattiin vajaa 2 miljoonaa euroa, ja se mahdollisti muun muassa koko äänentoiston uusimisen, uudet varastotilat kirkkosaliin, urkujen huollon ja uuden flyygelin, alttarin etuosan muuttamisen monitoimitilaksi, uudet kultaukset, kirkonpenkkien saneerausta, viemäröinnin ja käyttövesiputkiston uusimisen sekä uusien kalusteiden hankintaa lasten alttaritilaan ja kirkon alakertaan.

Lisäksi kirkkosaliin tulee kolme videotykkiä, joiden kautta voi heijastaa esimerkiksi urkurin lähikuvaa seinälle. Kirkon ulkoseinien vaaleat osat rapataan kalkkimaalilla, piha-alueiden valaistus on uusittu ja ulkoalue on siistitty pensaista, jotta komea rakennus näkyy Vahtivuoren mäeltä entistä paremmin.

Tuomiokirkko on ollut perinteinen vihkikirkko ja ensimmäinen vihkitilaisuuskin on jo varattu. ”Ensimmäiset häät pidetään 5.12., mutta vapaita aikoja kesälle 2016 kyllä vielä löytyy”, kertoo Kuopion Tuomiokirkkoseurakunnan toimistosihteeri Raija Luomanperä.

Kuopion Tuomiokirkon peruskorjauksen arkkitehtinä on Markku Sirviö, maalarimestarina Olavi Kuusisto, kirkonpenkkien muutostöistä on vastannut puusepänliike Heikkinen Oy ja pääurakoitsijana on Pinnoitus-Pekka Oy, kaikki kuopiolaisia.

Katso Yle Kantin tekemä video Tuomiokirkon remontista