Piispa vetoaa kehitysavun puolesta

30.9.2015

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Katri Kuusikallio / Suomen Lähetysseura

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkosen mukaan kehitysmäärärahojen leikkaukset osuisivat kipeimmin lapsiin ja naisiin.

”Mikäli leikkauksiin päädytään, ne pitäisi toteuttaa hallitusti siten, että heikoimmassa asemassa olevien asemaa ei entisestään pahenneta”, Jolkkonen toteaa.

”Hallituksen kaavailemat leikkaukset ovat moraalisesti ongelmallisia. Ne myös luovat painetta pakolaisuuteen. On ristiriitaista sanoa, että ihmisiä pitää auttaa heidän lähtömaassaan ja samalla karsia rajusti paikan päällä tapahtuvan auttamisen edellytyksiä.”

Suomen kristillisten kirkkojen johtajat vetoavat yhdessä maan hallitukseen. He haluavat, että kehitysyhteistyöhön suunniteltuja leikkauksia kohtuullistetaan. Vetoomuksessa muistutetaan, että kehitysyhteistyö rakentaa globaalia turvallisuutta, ehkäisee terrorismia ja vähentää syitä lähteä maanpakoon ja siirtolaiseksi.

Apu menee perille

Piispa Jari Jolkkonen ja tuomiorovasti Ilpo Rannankari perehtyivät alkusyksystä Tansanian tilanteeseen sekä Suomen ulkoministeriön ja Suomen Lähetysseuran tukemiin projekteihin. Suomalaiset ovat aina osanneet toteuttaa kehitysyhteistyötä ammattitaitoisesti.

”Kaikki projektit olivat selkeitä ja ne toteutettiin yhteistyössä paikallisten toimijoiden ja kyläläisten kanssa. Oli hienoa nähdä paikan päällä kuinka apu vaikuttaa konkreettisesti ihmisten elämään. Avustukset menevät juuri siihen, mihin ne on tarkoitettu eli kaikista vähäosaisempien auttamiseen.”, kertoo Rannankari.

Mikäli hallitus toteuttaa aiotut leikkaukset, esimerkiksi Suomen Lähetysseura joutuu mahdollisesti keskeyttämään sairaalan rakentamisen Tansanian Kilindissä tai lakkauttamaan vammaisille tarkoitetun koulun Lushotossa. Kumpaakin projektia toteutetaan ulkoministeriön tuella.

”On tärkeää, että seurakunnat eivät nyt leikkaa lähetystyöhön kohdistettuja määrärahoja, vaan pikemminkin vahvistaisivat tukea lähetysjärjestöille”, vetoaa Jolkkonen.

”Myös seurakuntalaisia kannustetaan tukemaan lähetysjärjestöjä. Yksityisten henkilöiden lahjoitukset ovat lähetysjärjestöille entistä tärkeämpiä, mikäli aiotut leikkaukset toteutuvat”, Rannankari painottaa.