Sanallista: Rakasta lähimmäistäsi

Sanallista: Rakasta lähimmäistäsi

26.8.2015

Kuva Joonas Vähäsöyrinki

”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” -kehotus ei tarkoita, että itsensä rakastaminen olisi edellytys toisten rakastamiselle.  Alun perin se tarkoitti muukalaisten tai ventovieraiden hyvää kohtelua. Israel, jolle käsky annettiin, oli itsekin ollut Jumalan johdatuksesta muukalaisena vieraassa maassa.

Lähimmäisen rakastamisen alkuperäisen käskyn voisi sanoittaa: ”Koska Jumala on antanut teille kaikkea hyvää, ja siunannut ja johdattanut teitä silloinkin, kun olette vieraalla maalla, niin jakakaa sitä hyvää eteenpäin”.

Tänä päivänä, kun muukalaisuus on jatkuvasti puheenaiheena, tämä käsky on entistä ajankohtaisempi. En nimittäin välttämättä löydä itsestäni sitä rakkautta, jonka suuntaisin lähimmäiseen. Se voi johtua siitä, että rakkaus on kaksipaikkainen relaatio: se vaatii toisen persoonan, jota rakastaa, erityisesti silloin, kun rakastaa itseään. Itsensä rakastaminen ei ole oman persoonan rakastamista.

Kristityille se toinen persoona, jota tulisi itsessä rakastaa, on uskossa läsnä oleva Jeesus. Hän on se suurin Jumalan hyvä, ja siunaus ja johdatus, jonka Hän on ihmisille antanut.

Itsensä ja lähimmäisen rakastamista ei voi erottaa Jumalan rakastamisesta.

MARKKU VIRTA
pappi, perheneuvoja

Mark. 12: 41–44

Jeesus istuutui vastapäätä uhriarkkua ja katseli, kuinka ihmiset panivat siihen rahaa. Monet rikkaat antoivat paljon. Sitten tuli köyhä leskivaimo ja pani arkkuun kaksi pientä lanttia, yhteensä kuparikolikon verran. Jeesus kutsui opetuslapset luokseen ja sanoi heille: ”Totisesti: tämä köyhä leski pani uhriarkkuun enemmän kuin yksikään toinen. Kaikki muut antoivat liiastaan, mutta hän antoi vähästään.”