Kesäleirillä tekemisen meininki

Kesäleirillä tekemisen meininki

26.8.2015

Teksti ja kuvat Seija Rytkönen

Telttayöt, uiminen, saunominen, pingis, leirinuotio ja itikat. Haiskahtaako kesäleirille? Tällä Kuopion ev.lut. seurakuntien järjestämällä lastenleirillä 7–10 -vuotiaille tytöille ja pojille ei kyllä asuttu teltassa, vaan majailtiin mukavasti Poukaman leirikeskuksen suojissa.

Itikoita kuitenkin riittää huidottavaksi asti ja aurinkoiset kesäkelit alkoivat juuri sopivasti kolmipäiväisen leirin ensimmäisenä päivänä.

Leirin teemana on luonto ja kasvu, ja mikäpä sen parempi paikka olisikaan kuin olla leirillä luonnon ja veden ääressä Poukamassa.

Lasten kohtaaminen tärkeintä

Nuorisotyönohjaaja Olli Inkinen Järvi-Kuopion seurakunnasta viheltää pilliin. Se on sovittu merkki kaikille 29 leiriläiselle, viidelle isoselle sekä kolmelle muulle ohjaajalle. Leiriläiset kokoontuvat Ollin ympärille kuuntelemaan, mitä jännää tehdään seuraavaksi.

”Lasten kohtaaminen on tärkeintä, sillä leirillä on paljon tiiviimpi tunnelma kuin esimerkiksi kerhossa. Leireillä lapset ovat aitoja, leirihartauksiin keskitytään ja perinteistä leirielämää kohtaan tunnetaan vielä vetoa”, Inkinen kehuu.

”Kyllä lapsista huomaa, että kesäleiriä on odotettu. Ollaan täällä mukavalla mielellä ja nythän kesä alkaa ihan täysillä, kun tuli aurinkoa, lämmintä ja itikoita!”

Uusia kavereita

Kahdeksanvuotias Nooa Väisänen on ollut leirillä muutaman kerran. Leirikokemusta ei siis hyvin paljon ole, mutta kohtelias nuori mies on tyytyväinen siihen, että leirille tuli lähdettyä.

”Äitihän se suositteli leirille lähtemistä. Pelaan jonkun verran tietokoneella, joten tämä leiri on mukavaa vaihtelua”, Nooa kertoo.

”Olen ollut täällä ainakin yhden kerran aiemmin ja kivaa on ollut, kuten tänäkin päivänä. Hyttysistä en kyllä tykkää, mutta uimaan aion ehkä mennä.”

Nooan vieressä seisoo Iiris Savolainen. Hän on ihan ensimmäistä kertaa leirillä, vaikka sitä ei äkkiä uskoisi. Iiris on ollut reippaasti toisten lasten mukana ja tutustunut jo omiin huonekavereihinsakin.

”Ai miksikö tulin tänne? No en tiedä, minä vaan halusin, koska täältä voi saada uusia kavereita. En oikein tuntenut ketään aiemmin, mutta nyt jo tunnen”, Iiris nauraa.

Pois hälinästä

Leirin isonen Oskari Airaksinen on nauttinut siitä, että pääsi lastenleirille isoseksi ja hetkeksi pois kaupungin hälinästä luonnon keskelle. Hän jututtaa tottuneesti Iiristä ja Nooa, jotka ihastelevat hetken aikaa Poukaman rantamaisemaa Oskarin kanssa.

Oskarista tulee muutaman vuoden kuluttua sähköasentaja, ja hän toivoo voivansa jatkaa seurakunnan duuneissa myös kesäisin. Talvisin hän onkin vetänyt liikuntakerhoa.

”Yhden kerran aikaisemmin olen ollut lastenleirillä ja kovasti olen tykännyt lasten parissa työskentelystä.”

Yli 700 ilmoittautumista

Kuopion ev.lut. seurakuntien järjestämään leirikesään tuli lähes 700 ilmoittautumista. Leirejä oli tarjolla yhteensä 14 kappaletta ja vain muutamille leireille jäi kevään ilmoittautumisen jälkeen vapaita leiripaikkoja, jotka täyttyivät nopeasti.

Suosituimmat leirit olivat Tyttöjen kesäleiri 1, Kesäleiri 3, Sporttileiri ja K-12 leiri. Aikuinen-lapsi leirit vetivät myös hyvin. Suurin menestys oli kesäretki Tampereelle, jonne paikkoja lisättiin toisen bussin verran ja silti muutama jäi harmittavasti rannalle.