Leirikipinä syttyy

26.8.2015

Teksti Heli Haring

Kuvat Eija Huuskonen

Kipinä Spark -suurleiri kokosi Pieksämäen Partaharjulle heinäkuussa yli 1700 tyttöä ja poikaa ohjaajineen. Leirikylään oli saapunut 80 ryhmää eri puolilta Suomea. Kansainvälisyyttä leirille toi lähes 100 ulkomaalaista vierasta muun muassa Tanskasta, Virosta, Venäjältä ja Kiinasta.

Partaharjun suurleiri on evankelis-luterilaisen kirkon varhaisnuorisotyön huipputapahtuma 10–14 -vuotiaille.

Tommi Korhonen rakensi yhdessä muiden leiriläisten kanssa muun muassa kiipeilytelineen.

Kuopion Ritisenlahdessa asuva Tommi Korhonen oli yksi leirille osallistuneista.

”Leirin nimi, Kipinä, kuulosti niin hauskalta, että se houkutteli lähtemään”, Tommi nauraa.

Viime vuonna Tommi osallistui seurakunnan K-12 -leirille Rytkyllä. Kokemus oli sen verran mukava, että ajatus uudesta leiristä jäi kytemään.

”Meille jaettiin koulussa leirikesäesitteitä ja sieltä bongasin Kipinän.”

Päivät täynnä toimintaa

Kipinä-leirillä lapset saivat itse olla aktiivisia toimijoita. Kuin tyhjästä nousivat leirille teltat, pyykkinarut ja omat rakennelmat, kun lapset pääsivät vauhtiin aikuisten tukiessa heitä. Päivittäin ilmestyvä leirilehti oli sekin lasten itsensä kirjoittama. Leirin päätöksiä tekivät lapsista koostuvat leiri- ja kyläparlamentit.

Myös Tommi kehui leirin monipuolista ohjelmaa.

”Päivät olivat pitkiä, mutta kuluivat älyttömän nopeasti. Kaiken toiminnan keskellä ei hirveästi ollut vapaa-ajanongelmia.”

Viiden leiripäivän aikana Tommi oppi muun muassa rakentamaan kiipeilytelineitä.

”Nyt voin mahdollisesti rakennella jotain kotioloissakin.”

Viimeisenä kokonaisena päivänä vietettiin Sparkkinoita - aineettomia vaihtomarkkinoita 1700 leiriläisen kesken. Hyvän mielen tai palvelun tuotteita olivat esimerkiksi isosten halit, kasvohieronta, nappiautoskaba, trangia-popparit, WhatsApp-kuvaus ja maitokärryajelu.

”Minä vedin maitokärryjä, vähän niin kuin riksakuski ikään. Siinä sai kunnon annoksen liikuntaa yhdelle päivälle”, Tommi muistelee.

Kansainvälisyyttä ja kasvamista

Tommi suuntasi leirille siitäkin huolimatta, että Kuopiosta ei lähtenyt ketään hänelle ennestään tuttua kaveria mukaan. Yksinolosta ei kuitenkaan tarvinnut kärsiä, sillä Partaharjulla odottivat uudet tuttavuudet.

”Ystävystyin muutamien kuopiolaisten kanssa. Olemme pitäneet yhteyttä leirin jälkeenkin.”

Kontakteja solmittiin myös maan rajojen yli.

”Tanskalaisten telttakylä oli meidän vieressä, joten heidän kanssaan tuli oltua enemmän tekemisissä.”

”Englannilla pärjäsimme ihan hyvin, aika paljonkin tuli juteltua kaikkea. Samanlaisia he olivat kuin suomalaisetkin, mutta osasivat kyllä rakennella vähän paremmin kuin me.”

Tommin isä Ilkka Korhonen kertoo, että leirin jälkeen bussista purkautui iloisen näköistä porukkaa.

”Kysyin Tommilta, onko hän kasvanut leirin aikana, mutta vielä en ole vastausta saanut”, isä hymyilee.

”Arvelisin, että jotain kypsymistä on kuitenkin tapahtunut. Leirillähän joutui enemmän huolehtimaan itsestään ja ottamaan myös muita huomioon.”

Ilkka Korhosen mielestä on hienoa, että tällaisia leirejä ylipäätään järjestetään.

”Lapset pääsevät vähän irti arkiympyröistä ja harjoittelemaan elämisen taitoja kodin ja koulun ulkopuolella.”

”Uskon, että leirikokemukset omalta osaltaan tarjoavat pieniä askeleita kohti myöhempää itsenäistymistä.”

Partaharjun suurleiri

Suurleirin pääjärjestäjänä toimii PTK-poikien ja tyttöjen keskus yhdessä PTK:n piirien, Kirkon kasvatus- ja perheasiain, hiippakuntien ja paikallisseurakuntien sekä Suomen Lähetysseuran, Kirkon Ulkomaanavun, Seurakuntien Lapsityön keskuksen ja Changemakerin kanssa.

Leiri järjestetään Pieksämäen Partaharjulla neljän vuoden välein.