Auta naista – autat koko perhettä

26.8.2015

Teksti Heli Haring

Kuvat Ari-Pekka Keränen

Kuopion Naisten Pankin taidetapahtuma houkutteli kävijöitä Vanhaan Pappilaan.

Viidettä kertaa järjestetty taidetapahtuma istuu Vanhaan Pappilaan kuin nakutettu. Puutalomiljöö huokuu lämmintä tunnelmaa ja suorastaan kutsuu poikkeamaan peremmälle. Sisällä pääsee tutustumaan kuvataiteilija Topi Ruotsalaisen ja kuvanveistäjä Antti Immosen teoksiin, joita on myös mahdollista ostaa.

”Taiteilijat luovuttavat teoksien myyntisummasta viisitoista prosenttia Naisten Pankille”, Naisten Pankin Kuopion ohjausryhmän jäsen Seija Majuri selvittää.

”Heistä kumpikin on myös lahjoittanut yhden teoksen Naisten Pankin hyväksi. Ne myydään eniten tarjoaville.”

Toiminta vakuutti

Taiteilijoita ei tarvinnut pitkään houkutella mukaan taidetapahtumaan.

”Perehdyin Naisten Pankin toimintaideaan. Vakuutuin siitä, että tämä on hyvä juttu. Halusin ilman muuta tulla antamaan oman panokseni”, Topi Ruotsalainen kertoo.

Antti Immoselle Naisten Pankki oli tuttu jo ennestään, siksi hänenkin oli helppo lupautua mukaan.

Molemmat taiteilijat kiittelevät Vanhan Pappilan tarjoamia puitteita.

”Gallerioihin verrattuna täällä on aivan erilainen tunnelma. Varmasti juuri siitä syystä kävijät ovat rohkaistuneet kyselemään ja keskustelemaan meidän kanssamme teoksista.”

”Tämä on hyvä ympäristö taideteoksille. Voi helposti nähdä, miten ne istuisivat yksityiskotiin”, Asta Ruotsalainen tuumasi.

Asta Ruotsalainen piipahti katsastamassa taidetapahtuman tarjontaa kesämökkeilynsä lomassa.

”Arvostan kovasti, että tällaisia tapahtumia järjestetään.”

Naisten Pankista Ruotsalainen on kuullut, mutta ei itse ole lähtenyt mukaan toimintaan.

”Olen entinen kuopiolainen, mutta nykyään asun Hattulassa. Siellä ei ole ainakaan vielä Naisten Pankin ryhmää.”

Taidetapahtumaan osallistui tänä vuonna noin yhdeksänkymmentä kävijää. Rahaa saatiin kerättyä yli 2000 euroa.

”Se taitaa olla tähän mennessä paras tuotto kaikista Kuopion Naisten Pankin omista yksittäisistä tapahtumista”, Seija Majuri summailee.

Unelmasta todeksi

Naisten Pankki on suomalaisten perustama vapaaehtoisyhteisö, joka tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa kestävän kehityksen periaattein. Naisten auttaminen on tutkitusti yksi tehokkaimmista keinoista kasvattaa hyvinvointia kestävästi.

Auttamalla naista autetaan samalla hänen koko perhettään ja laajemmin koko kyläyhteisöä.

”Meidän työmme avulla kehitysmaiden naisten on mahdollista tehdä unelmistaan totta”, Majuri painottaa.

Oma toimeentulo vahvistaa naisten roolia ja arvostusta sekä perheessään että yhteisössään.

Naisten Pankin rahoittajina ja bisnesenkeleinä toimivat yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt.

Se toimii yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun kanssa, joka hallinnoi Naisten Pankin rahastoa.