Haastavia uudistuksia

Haastavia uudistuksia

Rahasta ja sen puutteesta on edelleen jatkuva puhe, puhutaan sitten kirkon tai muun yhteiskunnan asioista. Globaalisti vaikea taloustilanne vaatii ratkaisuja.

Hallitus on vihdoin päässyt tekemään rakenteellisia esityksiä uudistuksiksi, joilla pyritään estämään ylivelkaantumisen huima jatkuminen. Työaikaa sillä on jäljellä puolitoista vuotta ennen vaaleja. Tarve rakenteellisiin uudistuksiin on jo kauan ollut huutava, mutta niiden tekeminen on poliittisesti äärimmäisen vaikeaa. Tilannetta ei paranna nykyisen järjestelmän monimutkaisuus ja yritysten toimintaympäristön globaalius: matematiikka ja asioiden ennustettavuus ovat käyneet lähes mahdottomaksi.

Osa uudistuksista on valmisteltu puhtaasti poliittisesti, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi opetusvelvollisuuden jatkamista vuodella ei liene käsitelty opetusministeriössä eikä kustannuksien hoidosta ole vielä tietoa, jäävätkö ne kunnille vai valtiolle. Missä ovat säästöt?

Osa uudistuksista kuulostaa hyvältä kuten sukupuolten välillä tasa-arvoinen kotihoidontuen jakaminen miehen ja naisen kesken. Perheille ei kuitenkaan jää valinnanmahdollisuutta ja koska laitoshoitopaikka maksaa yhteiskunnalle oleellisesti enemmän kuin lapsen kotona hoitaminen, varsinaista säästöä ei ratkaisusta synny, ennen kuin nainen on veronmaksajana varsin hyvätuloisten joukossa.

Työuraa on pidennettävä alusta, lopusta ja keskeltä. Rakenteellisiin ratkaisuihin on otettava mukaan esimerkiksi koulutusjärjestelmä entistä paremmin, se on suunnattava työelämän tarpeisiin. Peruskoulun päättäneistä 60 000 nuoresta jäi vaille opiskelupaikkaa 5000 nuorta (Kuntaliitto). 1200 nuorta ei hakenut mihinkään.

Akateemisia työttömiä on nyt 34 000, jossa on kasvua viime vuoteen 27 prosenttia (AKAVA). Kaikilla aloilla työttömyyden kasvu on viime vuodesta 16 prosenttia. Työpaikkojen lisäämistä jarruttavat työllistämisen edelleen korkeat sivukulut.

Kirkkoa sivuavia aloitteita olivat arkipyhien siirtämiset viikonlopulle, helluntain ja loppiaisen siirto. Asia kuuluu kirkollisen päätöksenteon piiriin ja siihen otetaan sitten kantaa, kun työmarkkinajärjestöt tekevät siitä aloitteen. Vuosina 1970-1992 pyhät olivat poissa alkuperäisiltä paikoiltaan: edellisen laman aikana pyhät uskallettiin jopa palauttaa paikoilleen.

Onko niin, että omaleimaisuus ajallemme liittyy juuri ahneuteen? Bisneksessä voitto tuloutetaan nopeasti, onko niin myös politiikassa?

Ahneus. Sitä vastaan kirkko opettaa ja toimii. Sitä vastaan myös kouluissa uskonnontunneilla kasvatetaan nuoria. Yhteinen hyvä on jakamisen hyvä.

Ahneiden jalkoihin jääneitä kirkko auttaa. Et kai sinä omaa ajattelemattomuuttasi edes harkitse jättäväsi kirkollisveroa maksamatta?

ULLA REMES