Porkkanamarkkinat hyvällä asialla

Porkkanamarkkinat hyvällä asialla

26.8.2015

Kuopion ev.lut. seurakuntien yhteiset Porkkanamarkkinat järjestetään Tasauspäivän merkeissä.

Tasaus-kampanjassa kerätyillä varoilla tuetaan Suomen Lähetysseuran ja sen paikallisten kumppaneiden kehitysyhteistyöhankkeita, joilla autetaan vammaisia ihmisiä.

Markkinoilla on myynnissä erilaisia porkkanasta tehtyjä tai niihin liittyviä tuotteita. Markkinat pidetään ulkona, mutta sateen sattuessa ne ovat Alavan seurakuntasalissa.

Vieraaksi saapuu Laxmi Shrestha Nepalista. Hän on Lähetysseuran kumppanin Forward Looking -järjestön johtaja. Lähetysseuran tukemassa hankkeessa keskitytään näkövammaisten lasten koulunkäynnin mahdollistamiseen. Nuoret ja aikuiset näkövammaiset saavat mahdollisuuden ammattikoulutukseen, työllistymistukeen ja tarvittaessa lukutaitoon.  Hankkeessa kartoitetaan myös oppisopimus- ja osuuskuntatoiminnan antia toimeentulon turvaamiseksi. Vammaisten toimintakeskus tarjoaa jokapäiväisten elämäntaitojen opettelua turvallisessa ympäristössä sekä opiskelijoiden välistä vertaistukea.

Nepalilainen Laxmi Shrestha vierailee Porkkanamarkkinoilla. Kuva Suomen lähetysseura.

Musiikillisia välipaloja markkinoilla tarjoilevat Jarkko Maukonen ja Popo Salami. Markkinoiden päätteeksi on Alavan kirkossa Jakarandan konsertti klo 16, johon on vapaa pääsy. Kolehti kerätään Tasaus-keräykselle.

Koulutus tuo tasa-arvoa

Julkisuudesta tutut suomalaiset kuten Pertti Kurikan nimipäivät -bändi ovat antaneet kasvonsa Tasaus-kampanjalle. ”Fanit sanoo, että sä oot Kari selviytyjä. Mun mielestä maailmassa on kovempiakin selviytyjiä. Niitä mä ihailen”, bändin laulaja Kari Aalto sanoo.

Maailmassa on arviolta miljardi eri tavoin vammaista ihmistä, joista 800 miljoonaa asuu kehitysmaissa.  Neljä viidestä heistä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Syrjäytyminen, hyväksikäyttö ja heitteillejättö ovat yleisiä ongelmia.

Vain 2–3 prosenttia koko maailman vammaisista lapsista pääsee kouluun, ja suurin osa heistä ei saa tarvitsemaansa hoitoa. Asenteet vammaisia ihmisiä kohtaan kehitysmaissa ovat kielteisiä.

On hyvin yleistä, ettei vammaisia lapsia lähetetä koskaan kouluun vaan heitä hävetään ja piilotellaan kotona. Lähetysseura tukeekin erityisesti vammaisten nuorten ja lasten kouluun pääsyä, sillä koulutus edistää tehokkaimmin vammaisten ihmisten tasa-arvoa.

Tasauspäivän Porkkanamarkkinat lauantaina 19.9. klo 12–16 Alavassa.