Katso oikein silmin silmiin

Katso oikein silmin silmiin

26.8.2015

Vietin tänä kesänä viikon Italiassa, Assisissa, jossa Franciscus Assisilainen syntyi. Asuin luostarissa ja sain viikon varrella kuulla paljon hänen elämästään.

Franciscus Assisilainen tunnetaan muun muassa fransiskaanimunkki- ja nunnaluostarien perustajana sekä eläinten ja luonnon suojelijana.

Franciscuksen seuraajat halusivat vetäytyä luostarin rauhaan, mutta hän sanoi heille: ”Menkää maailmaan, ihmisten luo, osoittakaa rakkautenne teoissa ja totuudessa”. Franciscus lähetti heidät kiertämään maailmaa ja kertomaan Jumalan sanaa. Sääntönä oli, ettei saanut omistaa mitään. Ruoka piti ansaita työllä tai kerjäämällä. Kun muut ihmiset katselivat, kuinka nöyriä fransiskaanit olivat, he alkoivat itse myös auttaa köyhiä.

Jorge Mario Bergoglio valitsi nimen Franciscus uudeksi nimekseen paavina kunnioittaakseen Franciscus Assisilaista.

Ehkäpä Franciscuksen innoittamina aloimme pohtia kerjäläisten asemaa. Kerjäläisten määrä on viime vuosina lisääntynyt myös Suomessa. Eräs ystäväni totesi, että hän yrittää katsoa kerjäläisiä aina silmiin ja siunaa heidät mielessään. Yleensä ihmiset ohittavat kerjäläiset välinpitämättöminä tai vihaisena.  Minusta ajatus silmiin katsomisesta ja siunaamisesta tuntui hienolta. Toinen ystäväni kiteytti: Katso oikein silmin silmiin.

Tunnetun elokuvanäyttelijä Richard Geren uusin elokuva kuvaa koditonta miestä New Yorkin kaduilla. Elokuvaa tehdessään Gere seisoi kadulla kerjäämässä ja ohikulkijat ohittivat hänet kylmästi. Kukaan ei tunnistanut häntä. Yksikään ohikulkija ei myöskään ottanut katsekontaktia häneen. ”Olin kuin musta aukko, johon he pelkäsivät putoavansa”, kuvaili Gere kokemuksiaan.

Piispa Kaarlo Kalliala kirjoitti kolumnissa (HS 7.7.2015) Helsingin diakonissalaitoksen syrjäytyneitä nuoria tukevasta Vamos-projektista. Vamoksen työskentelyjärjestyksen ensimmäinen kohta on: katso silmiin. Silmiin katsominen on vuorovaikutusta ja kunnioitusta. Se synnyttää kokemuksen välittämisestä. Ohi katsominen syrjäyttää, silmiin katsominen tuottaa rauhaa.

Niin että, oi Mestari, en yrittäisi niin paljon
etsiä lohdutusta kuin lohduttaa muita,
hakea ymmärtämystä kuin ymmärtää toisia,
pyytää rakkautta kuin rakastaa muita.

Katkelma Franciscus Assisilaisen rukouksesta

MINNA SIIKANIVA